05 серпня, 2019

"Невигадані історії": долі особливих сімей

В рамках угоди про співпрацю з Радою громадських організацій людей з інвалідністю та їх родин – вимушених переселенців зі Сходу України, ЛОМГО «АМІ – Схід» та бібліотечного соціокультурного проєкту «З любов'ю до життя» працівники ЦРБ ім. М.О. Некрасова проводять велику інформаційно-просвітницьку, культурно-масову та дозвіллєву роботу з громадянами України, які переселилися з тимчасово окупованої території (ВПО), людьми з інвалідністю, їх родинами та іншими незахищеними верствами громади району і міста. Сьогодення впливає на функції бібліотек, трансформує їх соціальну роль у суспільстві. Наразі розвиток партнерських відносин у бібліотечному середовищі найбільш актуальний, оскільки стрімко зростає роль соціального аспекту бібліотечної діяльності. 


Наприкінці липня - початку серпня для жінок та дівчат з проблемами здоров’я та для їх родин, ВПО, відбулись цікаві зустрічі у рамках нового проєкту "Жіночий клуб "Берегиня", які стали можливими спільним зусиллям батьків, громади та підтримці Міжнародного клубу жінок Києва. Це -  перезентація видання «Невигадані історії» про долі сімей у яких ростуть діти з інвалідністю (О. Скрипко та О.Трачук); презентація фотовиставки "Ми є, і ми такі ж, як ви" з розповіддю про те, як вона створювалася та мотиваційна лекція "Як не зруйнувати себе, долаючи життєві труднощі" (О. Трачук), майстер клас з оздоровчих технологій "Йога для дітей" (С. Швидунов), голосні читання на Бібліогалявині, а також фотосесія родин серед мальовничих місць Києва (В. Уварова).

29 липня у читальній залі ЦРБ ім. М.О. Некрасова слухали розповіді представника НАІУ, координатора програми «Батьки за раннє втручання», соціального педагога Олени Скрипко та переселенця з Луганська, активіста батьківського руху, журналіста, редактора видання "Невигадані історії: долі особливих сімей" Олега Трачука про те як створювалась ця книга свідчень мам і тат дітей з інвалідністю та особливими потребами з Луганської, Донецької, Харківської, Запорізької, Закарпатської та Київської областей. Батьки розповіли з якими труднощами їм довелось зіткнутися: нерозуміння суспільства, офіційних структур, черствість посадовців. Однак ці історії не тільки про проблеми і труднощі, а й про їх подолання, силу підтримки рідних і близьких людей, а головне, про любов до дітей, що здатна творити чудеса.























Олег Трачук представив присутнім фотовиставку «Ми є, і ми такі ж, як ви». За його ініціативи у Києві упродовж двох років було організовано й проведено дві виставки, присвячені особливим дітям переселенців з Донбасу, що разом з батьками проживають у Києві та Київській області: "Ми є, і ми такі ж, як ви" та "Янголи і Берегині".


Назва першої, яка представлена у бібліотеці, чітко розкриває її зміст. На думку автора ідеї: "Ми не повинні забувати, що поруч з нами живуть, навчаються, працюють, мріють люди, які потребують трохи більшої підтримки суспільства. Вони не потребують жалісливих поглядів, а хочуть і можуть бути потрібними, корисними, активними".

Всю велику роботу з втілення проектів у життя взяли на себе батьки цих особливих діток. Без них задумка Олега Трачука, як він сам каже, так і залишилася б у задумках. – Одна мама була фотографом, ще одна – візажистом. Домовилися з фотостудією, з якою вони співпрацюють, і нам безоплатно надали час для фотозйомки, – згадує він сьогодні. Олег розповідає, що батьки особливих дітей завжди активніші, ніж у звичайних сім’ях. Вони спілкуються між собою, обговорюючи процеси і проблеми лікування, реабілітації, участі в заходах, де можуть побувати і взяти участь їхні діти.

У планах невтомного Трачука і його однодумців провести фотовиставку до Дня захисника України, що відзначається в жовтні, у день Святої Покрови. Вона вже має свою назву – «Лицарі та феї», де поруч з мужніми українськими воїнами на світлинах будуть особливі дівчатка – переселенки з окупованих територій, що потребують особливого захисту.





Працівники бібліотек ЦБС Голосіївського району теж поділились зі своїми партнерами планами та розповіли про роботу з особливими користувачами. 











Пріоритетними завданнями бібліотек щодо підтримки, соціальної адаптації та інтеграції осіб з інвалідністю та внутрішньо-переселених осіб є створення для них належних умов та вільного, безперешкодного доступу до інформації та бібліотечних послуг, організація і проведення культурно-мистецьких, інформаційно-просвітницьких заходів, надання можливостей для навчання, реалізації творчих талантів та здібностей. Всі бібліотеки району активно співпрацюють з громадськими організаціями та індивідуально з такою категорією користувачів.

Дружнє спілкування та автографсесія для дорослої аудиторії. 









Для дітей - смаколики, читання та майстер-клас
"Паперові дива"

 
























*Заходи відбулись в рамках проєкту «Жіночий клуб «Берегиня», який реалізується ЛОМГО «АМІ – Схід» (голова - Тетяна Баранцова) для жінок та дітей з проблемами здоров’я, громадян, які переселилися з тимчасово окупованої території України (ВПО), малозабезпечених сімей району, активістів-волонтерів тощо. Метою проєкту є надання соціальних, юридичних, медичних, психологічних, професійних консультацій, збільшення можливостей для адаптації та інтеграції у громадську спільноту міста Києва.

Проєкт підтримується Міжнародним жіночим клубом Києва та управлінням молоді та спорту ЛОДА.

Інформаційну та методичну підтримку надає Національна Асамблея людей з інвалідністю України.

Центральна районна бібліотека ім. М.О.Некрасова ЦБС Голосіївського району м. Києва є соціальним партнером цього проєкту.


Немає коментарів:

Дописати коментар