23 листопада, 2020

"16 днів проти насильства": що включають та чому це важливо

Соціальна акція 
"16 днів активності проти гендерного насильства" 
щорічна міжнародна кампанія, яка починається 25 листопада, у Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок, і триває до 10 грудня – Дня прав людини. 


У проміжок між цими датами відзначається: 

1 грудня – Міжнародний день боротьби зі СНІДом
2 грудня – Міжнародний день боротьби з рабством
3 грудня – Міжнародний день людей з інвалідністю
5 грудня – Міжнародний день волонтера
9 грудня – Міжнародний день боротьби з корупцією

Основними завданнями акції "16 днів проти насильства" є привернення уваги громадськості до двох актуальних проблем: запобігання та протидії домашнього насильства та торгівлі людьми, а також активізація діяльності державних установ та громадських об'єднань задля поєднання зусиль щодо захисту прав людини.

Офіційно цей день був оголошений Генеральною Асамблеєю ООН у 1999 році, але відзначатися він почав із 1981 року в пам'ять про трагічну загибель трьох сестер Мірабель, які були жорстоко вбиті під час диктатури домініканського правителя Рафаеля Трухільо в 1960 році.

Із 1991 року акцію "16 днів активізму проти насильства" підтримують у 100 країнах світу, щоб збільшити розуміння та обізнаність про всі форми насильства і створити соціальний простір, вільний від насильства.


Проблема в Україні

21 вересня 2020 року підписано Указ Президента України "Про невідкладні заходи із запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі, захисту прав осіб, які постраждали від такого насильства"
На зустрічі з представниками громадськості Президент наголосив, що протидія насильству є частиною внутрішньої та зовнішньої політики держави, для якої права людини — це одна з найвищих цінностей, та акцентував увагу на важливості підвищення рівня довіри людей до служб, покликаних допомагати в таких випадках. "Людина має бути впевненою, що їй справді допоможуть", — наголосив Володимир Зеленський.
У Києві зафіксовано 8000 фактів домашнього насильства. Однак за розрахунками експертів, це лише 10% від їхньої реальної кількості.
Нагадаємо, нещодавно у Києві вперше заарештували чоловіка за домашнє насильство.
За даними ООН, близько 4-х мільйонів українських жінок страждають від насилля в родинах щорічно. І тільки 10-15% звертаються по допомогу.
В Україні від домашнього насилля у рік гине приблизно 600 жінок.
Україна приєдналася до акції "16 днів проти насильства" 2001 року. Через рік заходи та ініціативи акції, проголошеної другим Всеукраїнським конгресом жінок, пройшли вже у 20 регіонах України, об'єднали 75 всеукраїнських громадських організацій та широке коло представників державних структур. Подібна активність свідчить про актуальність проблеми подолання насильства в нашій державі, пошук в громадах та владних структурах оптимального механізму реагування як на спільні соціальні проблеми, так і на конкретну людську біду.

Куди звертатися за допомогою, якщо стали жертвою домашнього насильства: 
  • викличте поліцію за номером 102
  • зателефонуйте на Національну "гарячу лінію" за номером телефону: 
  • 0 800 500 335 або з мобільного 116 123
  • якщо ви зазнали фізичного чи сексуального насильства і потребуєте медичної допомоги, одразу звертайтесь до лікарні чи поліклініки. Звідти інформацію передадуть до поліції
  • зверніться до центру соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді. Там фахівці нададуть психологічні консультації
  • якщо у сім`ї є діти, які стали жертвами насильства або були його свідками, тоді слід звернутися до служби у справах дітей 
Надати тимчасовий притулок жертвам домашнього насилля або ж допомогти вирішити деякі проблеми можуть громадські організації, наприклад, "Ла Страда Україна". Зокрема, посприяти з одягом для дитини, їжею, ліками.
отримати безкоштовну юридичну допомогу можна в Центрах безоплатної правової допомоги. Юристи можуть допомогти із розлученням та захистом майнових прав

Джерело: сайт «Рубрика» https://rubryka.com/2019/11/25/16-dniv-proty-nasylstva/

Більш детально ознайомитися з цією проблемою та літературою з фондів 
ЦРБ ім. М.О. Некрасова стосовно насильства, Ви зможете переглянувши виданий Інформаційно-бібліографічним відділом нарис:



Немає коментарів:

Дописати коментар