31 грудня, 2020

Різдвяні зустрічі з творчістю

  Традиції у бібліотеках - дуже важлива річ. Вони допомагають підтримувати зв'язки з читачами, творчими особистостями, літераторами, залучати нових користувачів.


  Різдвяні зустрічі цього року відбуваються з карантинними обмеженнями, зі збереженням соціальної дистанції.
  Зустріч напередодні Різдва була цікавою, змістовною, веселою і водночас сумною. Згадали тих, хто пішов з життя у 2020 році - відомих талановитих поетів Василя Дробота і Олександра Різника. Адже пам'ять - це теж частина життя, яка постійно з нами.

   Поезія - частина нашого життя, яка надихає, розважає і взагалі допомагає існувати у цьому непростому світі. І тим приємніше було поспілкуватись з нашим давнім другом, цікавою письменницею і чарівною жінкою - Наталкою Савіною. Вона є читачкою ЦРБ ім. М.О.Некрасова зі шкільних років, адже мешкає в нашому районі. Активно відвідувала бібліотеку її мати - Маргарита Єніцька, балерина, яка танцювала у Національному театрі опери та балету. Спогади про матір, цікаві оповідання про родину, чоловіків та жінок, дітей, друзів, домашніх улюбленців - це все є в книгах Наталії Савіної. А ще - прекрасні вірші про кохання, вірність, стосунки між людьми, які написані легко, невимушено, з яскравим гумором. Але за цим стоїть нелегка доля нашої сучасниці. 
Та Наталя ніколи не втрачає оптимізму. П'ять книг віршів та прози, численні творчі вечори, турбота про близьких, а також участь у телевізійних програмах - це її бурхливе життя.

   Ми в захваті від її громадянської активності, бажаємо нових творчих злетів, міцного здоров'я, і завжди будемо раді зустрічатись.


   В'ячеслав Верховський - журналіст, літератор з Донецька, відомий за публікаціями в журналах "Фонтан", "Радуга", "Магазин" та ін. Він автор книги "Я і Софі Лорен", гумористичних матеріалів у колективних збірках, численних афоризмів та коротких смішних оповідань. З Києвом він тільки починає знайомитись з 2019 року, але вже здобув численних шанувальників. Ми були раді представити читачам його оригінальну творчу манеру, яскравий гумор, який завжди допомагав у житті. Адже за словами Марка Твена - "світ вижив, тому що сміявся". 

   Неповторні київські пейзажі, оригінальні натюрморти, портрети - це творчий доробок художника Юрія Назаренко. Більше 30 років він працює у ЦБС Голосіївського району. Оформлення книжкових виставок, фонду - його основна робота. А все інше - від душі і для душі. Його картини переносять нас іноді в дитинство, іноді - у казку, іноді у мрію, настільки вони передають особливість та ауру зображеного об'єкта.
   Улюблена тема художника - Андріївський узвіз. Крім реальних будинків там живуть дивні істоти, казкові куточки. Адже це сакральне місце нашої древньої столиці. Він оспіваний поетами, музикантами, прославлений багатьма поколіннями художників, і у кожного він свій, неповторний 
   Тому книжкова виставка "Побіліли знов Печерські схили...", яку було розгорнуто у відділі абонементу, представлена вдало підібраною літературою і оформлена роботами Юрія Назаренко неодмінно викличе великий інтерес у читачів, долучить їх до прекрасного, а у молоді буде сприяти вихованню любові до рідного міста.

   Зустрічі у бібліотеці - це завжди зустріч з книгою: новою або улюбленою, спілкування з автором або перегляд екранізації. 24 грудня завдяки книзі ми згадали про жінку-легенду, яку знають не тільки в нашій країні, а й за кордоном. В цей день народилась Майя Марківна Потапова, яка розпочинала свою роботу у бібліотеках Голосіївського району - "Деміївський", ім. Марко Вовчок. Тут був створений літературно-художній клуб "Екслібріс", який більше як півстоліття продовжує об'єднувати Київську творчу інтелігенцію. Свого розквіту клуб досяг вже у відділі мистецтв публічної бібліотеки ім. Лесі Українки. Книга "Мій дорогий "Екслібріс", яку все життя писала Майя Марківна, була створена та видана її сином Анатолієм та невісткою Лідією. Їх квартира стала музеєм - архівом клубу, вони продовжують організовувати різноманітні заходи, у тому числі у бібліотеках Голосіївського району, підтримують зв'язки з тими членами клубу, які живуть за кордоном, але жваво цікавляться київськими мистецькими подіями.


   Бібліотеки підтверджують своє призначення як центру спілкування, змістовного дозвілля, задоволення інформаційних та мистецький потреб, тому їх діяльність спрямована на майбутнє нашої країни.

Працівники бібліотеки бажають усім щасливого 
Нового року та Різдва Христова!

1 коментар: