14 грудня, 2020

Шана Шанаєву.

  Під час карантину суспільні зв'язки є обмеженими, тому ми раді друзям, які завітали до ЦРБ ім. М.О. Некрасова з нагоди відзначення Міжнародного дня людей з інвалідністю та Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

     Жорж Шанаєв - учасник ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС (виконував роботи з герметизації конструкцій споруджуваного "Укриття" (Саркофагу) над зруйнованим 4-м блоком ЧАЕС), інвалід 2-ї групи, науковець, автор 20 винаходів, має патент Франції, низку раціоналізаторських пропозицій, 150 науково-технічних публікацій. Нагороджений: відзнакою „Винахідник СРСР”, 7 дипломами науково-технічних конкурсів, 11 медалями виставок ВДНГ СРСР і УРСР, Державною премією СРСР в галузі науки і техніки. За розробку і впровадження технології відновлення нафтових резервуарів, підводних трубопроводів і корпусів суден на основі застосування спеціальних полімерних клеїв” (1985 р.), орденом "За відвагу у надзвичайній ситуації", орденом "За мужність, честь та милосердя" (2006 р.), орденом "Знак пошани" (2007 р.) та ін. До речі, Жорж Іванович - єдиний водолаз в Радянському Союзі, який отримав Державну премію СРСР в галузі науки і техніки.

 Жорж Іванович бере активну участь у громадській діяльності, повсякденно в пошуках чогось нового. У 2000 році створив і очолив першу в Україні студію-галерею творчості інвалідів "Ми духом незламні". У 2009 році колективу присвоєно високе звання "Народний аматорський колектив". Очолює Київське відділення ГО «Всеукраїнська громадська організація «Всеукраїнський парламент працездатних інвалідів».

  Неоціненні заслуги Жоржа Шанаєва у громадській патріотично-виховній роботі. Безліч зустрічей з молоддю, розповіді про участь у Революції Гідності, лекції в проекті "Славетні епохи України" - це лише невелика частина діяльності Жоржа Івановича. Він цікавий художник-графік, ілюстратор багатьох історичних книг. Його творчий доробок може скласти цілу галерейну  експозицію.
  У лютому 2011 року в Києві за під­тримки Київського земляцтва осетинів побачило світ унікальне літературно- художнє видання – «Нартіада: героїч­ний епос». Книжка лаконічно про­ілюстрована унікальною графікою ху­дожника Жоржа Шанаєва – киянина, осетина за походженням. Вона являє собою переклад частини нартського епосу українською мовою. До нарт­ського епосу включено багато древніх легенд скіфо-сарматської та алано - осетинської історії й міфології.
        
  
  Такі постаті, як Жорж Іванович Шанаєв є справжніми Героями України, які все своє життя присвятили рідній Батьківщині. І наш обов'язок шанувати і допомагати їм.

Немає коментарів:

Дописати коментар