18 липня, 2023

Знайомство з культурним надбанням України.

  Продовжується плідна співпраця з представниками громадських організацій, творчих спілок. У інтернет-центрі ЦРБ відбулась лекція-презентація "Катерина Білокур. Польова квітка українського живопису", яку підготували та провели Володимир та Світлана Петровські. Вони є засновниками БО "Київського міського благодійного фонду "Інтеграція".


     Захід відбувся за підтримки Департаменту суспільних комунікацій КМДА, представник якого був присутній на лекції. Це вже третя зустріч з циклу, підготовленого Петровськими і проведеними у бібліотеках ЦБС Голосіївського району м. Києва. Цікавими були акції до ювілею Сковороди та ювілею "Енеїди" Котляревського, які відбулись у бібліотеці ім. Василя Симоненка.
      Важко переоцінити громадську діяльність, соціальну та культурну роботу, яку проводять ці справжні ентузіасти та патріоти України.

  Володимир Борисович Петровський - український громадський діяч, керівник Всеукраїнської громадської організації "Всеукраїнський парламент працездатних інвалідів", один з двох людей в світі, які отримали розряд з парашутного спорту після втрати зору (2013).
       Інвалід зору 1 групи з дитинства. Втратив зір в результаті важкої хвороби в 1966 році.
       Громадською діяльністю почав займатися з 1994 року. У 1995 році став одним із засновників і керівників Всеукраїнської громадської організації інвалідів "Український конгрес інвалідів" (УКІ). Засновник і керівник Навчального освітньо-культурологічного та наукового центру "Сполох" (м.Київ), створеного з метою інклюзивного навчання дітей з інвалідністю (1995-1999).
  Засновник і президент Київського міського благодійного фонду "Інтеграція", створеного в 1997 році.
      Засновник і голова Всеукраїнської громадської організації "Всеукраїнська профспілка працездатних інвалідів" (2004 - 27.10.2014), з 27.10.2014 року - Громадської організації "Всеукраїнська громадська організація "Всеукраїнський парламент працездатних інвалідів".
       Володимир Борисович -  автор численних наукових програм і концепцій: "Ай-Болить!" (1995 р.), "Здоров'я нації" (2002 р.), "Духовна реабілітація інвалідів по зору методами історії та культури" (2005 р.), "Чемпіонат "Євро-2012", доступний для інвалідів різних нозологій (2008 р.), "Європа, доступна для всіх" (2011 р.) та ін. Автор-розробник офіційно запатентованої програми "Вирішення проблеми працевлаштування інвалідів в невиробничій сфері: туризм, культура і мистецтво, сфера послуг". Починаючи з 2010 року В. Б. Петровський, як голова ГО "Всеукраїнська громадська організація "Всеукраїнський парламент працездатних інвалідів", є співорганізатором Тижня освіти дорослих в Україні, який щорічно проходить в Україні під егідою ЮНЕСКО.
     В. Б. Петровський є автором-розробником методики проведення екскурсій для осіб з вадами зору та незрячих. Ініціатор, розробник і керівник проекту "Соціальний супровід - шлях до повноцінного життя".
     В рамках проекту "Європа, доступна для всіх" ("Моніторинг європейської доступності для осіб з інвалідністю та його практичне втілення в Україні") Володимир Петровський вперше організував системний моніторинг доступності об'єктів історії, культури, транспортної та туристичної інфраструктури більшості європейських країн для інвалідів всіх нозологій і взяв у ньому безпосередню участь.
    Знайомство з музеями та пам’ятними місцями України стало для Петровських важливим соціальнім завданням. Результатом поїздок, архівних пошуків стало створення відео презентацій, буклетів, які вони презентують у різних громадських та культурних установах.
     Презентація програми "Катерина Білокур. Польова квітка українського живопису" викликала великий інтерес у широкого загалу. Важка доля цієї геніальної художниці нікого не залишає байдужим, а її твори - це справжній скарб національної культури та самобутності. У програмі використані не тільки зображення картин мисткині, але й численні фотографії, зроблені Петровськими у її музеях .


Захід зібрав численну аудиторію. 



    Свою творчість представили також хор товариства "Просвіта", гурт "Зілля", виконавець авторської пісні Володимир Хоменко, прозвучали поетичні твори різних авторів.

Пропонуємо ознайомитись з книжковими виданнями 
з фонду нашої бібліотеки,
які присвячені творчості Катерини Білокур.


Текст підготувала Логвиненко З.А.

Немає коментарів:

Дописати коментар