24 липня, 2023

Київ Януша Корчака

 З нагоди 145-річчя від Дня народження польського письменника, педагога Яноша Корчака у ЦРБ відбулася бесіда-презентація, присвячена його творчості.


 

 Зоя Логвиненко детально розповіла про життєвий шлях Януша Корчака - польського педагога, лікаря і письменника.
 Батько сиріт, король дітей, святий усіх церков - так його  називають у світі. 
 Януш Корчак у продовж багатьох років очолював у Варшаві єврейський Дім сиріт і польський інтернат Наш Дім. 




 Він створив систему виховання, що синтезувала гуманістичну традицію європейської педагогіки. "Немає дітей - є люди""Дитина має право на повагу" - ключові думки Корчака. 
 Януш Корчак загинув зі своїми дітьми, вихованцями єврейського Дому сиріт у газовій камері фашистського табору у серпні 1942 року.
 


 Головна педагогічна праця Януша Корчака написана у Києві на матеріалі київських притулків. Це книжка - "Як любити дітей"
  Він прожив у Києві декілька років з 1915  по 1918 рік.  На вул. Володимирський  зберігся будинок 47, у якому працював Корчак. У 2012 році на цьому будинку була відкрита меморіальна дошка, автор київський скульптор Іван Григор’єв.




 Музей "Пам’яті Вчителя", присвячений Янушу Корчаку, був відкритий у Кловському ліцеї у 2003 році. Він став необхідною частиною виховної роботи школи, його відвідують гості з багатьох країн. 



  Світлана Петровська, заслужений вчитель України є засновницею корчаківського руху в Україні. Цей рух у світі існує понад 80 років. Товариства Януша Корчака є в понад 50 країнах: Ізраїлі, Німеччині, Японії, США, Англії, Франції, навіть у країнах Африки… Центр Міжнародного товариства знаходиться у Варшаві. Головною метою руху є популяризація ідей Корчака, його подвижницької діяльності. 

 
ЦРБ Голосіївського району 
м. Києва є колективним членом товариства (на фото члени товариства Корчака: працівник ЦРБ Зоя Логвиненко, письменники Сергій ЧерепановВолодимир Каденко). Корчаківське товариство виступає ініціатором видань творів Корчака українською мовою, у фондах ЦРБ зібрані усі видання.


 За ініціативою громадськості Києва і товариства Януша Корчака 1 жовтня 2016 року на мапі столиці з’явилась назва вулиці. Відбулось урочисте відкриття, у якому взяли участь представники посольств Ізраїлю, Польщі, громадських організацій, учнівської молоді. 

Немає коментарів:

Дописати коментар