22 січня, 2018

Таємні товариства. Масонство в Україні

11 січня відбулось засідання інтелектуального лекторію, тема якого «Масонство в Україні» стала початком неймовірної подорожі у світ таємних організацій, товариств, орденів…



Ведучий Андрій Дмитрук запросив виступити з доповіддю «Масонство в Україні» Оксану Олегівну Крижановську – кандидата історичних наук, старшого наукового співробітника відділу історії України ХІХ – ХХ ст. Розглянувши загальну історію масонства, вона акцентувала увагу на особливості діяльності масонських організацій в Україні.

















Історична довідка

За офіційною інформацією, масонська ложа з’явилася в 1717 році, в Лондоні. Однак, є свідчення, що суспільство існувало ще в 13 столітті. А в Україну масонство проникло наприкінці 18 сторіччя через Польщу, Росію та безпосередньо із західноєвропейських держав. У зв'язку з чим Галичина та Правобережжя перебували під впливом польських масонів, а Лівобережжя та Слобожанщина — російських. Хоч масонство заперечувало національні межі, але дух вільнодумства в умовах України формував протест проти національного гноблення. Серед українських масонів поширювалися ідеї слов'янської федерації, в якій українці були б рівними серед рівних, а також ідея державності України. В багатьох містах України формувалися масонські організації (ложі), до складу яких входили відомі українці (Григорій Сковорода, Кирило і Петро Розумовські, Михайло Грушевський, Іван Котляревський, Симон Петлюра…).

Немає коментарів:

Дописати коментар