11 березня, 2022

Російська Юнармія наслідує німецький Гітлерюгенд?



«А, коль придёт беда,
собою мы тогда
Отчизну заслоним,
друг мой»

Так звучить один із рядків гімну Юнармії – «всеросійського дитячо-юнацького військово-патріотичного руху».
Очевидно, такий момент вже настав, бо нещодавно в розпорядженні української розвідки опинився наказ Про організацію залучення членів військово-патріотичного громадського руху Юнармія до проведення спеціальної операції на території України, підписаний міністром оборони рф Сергієм Шойгу. В наказі йдеться про підготовку звіту щодо потенційного людського резерву у віці 17−18 років для залучення до бойових дій.
Створили та офіційно зареєстрували Юнармію в рф у 2016 р. для, нібито, «виховання у молоді високої громадянсько-соціальної активності, патріотизму, відданості ідеям інтернаціоналізму, протидії ідеології екстремізму» тощо. Учасниками згаданого руху можуть стати діти, яким виповнилося 8 років.
У травні 2018-го кількість учасників Юнармії перевищила 230 тис. осіб, у 2019 р. говорили про 300 тис. учасників. Така кількість – наслідок автоматичного включення адміністрацією шкіл школярів до цього руху після отримання наказу про створення військово-патріотичних загонів. Відділи Юнармії, окрім території рф, є в окупованому Криму, Вірменії, Таджикистані та Абхазії.
Воєнізовану Юнармію як зарубіжні, так і окремі російські критики, неодноразово порівнювали з сумнозвісним Гітлерюгендом – молодіжною організацією НСДАП, членами якої ставали з 10 років (з 1936 р. членство а Гітлерюгенді стало обов’язковим).
Зважаючи на появу в медійному просторі копії згаданого наказу Шойгу, Юнармія може не лише за формою організації та змістового наповнення, а й практично повторити шлях Гітлерюгенда.
10 лютого 1943 р. в Третьому райху з’явився наказ про створення 12 танкової дивізії СС-«Гітлерюгенд» з призовників 1926 р.н., тобто 17-літніх хлопців. На вересень 1943-го призвали 16 тис. членів Гітлерюгенду. Загалом кількість особового складу дивізії перевищувала 20 тис. осіб.
Влітку 1944 р. 12 танкова дивізія СС-«Гітлерюгенд» пройшла «бойове хрещення» у Нормандії. За місяць служби дивізія втратила 60% свого складу – вбитими, пораненими та великою кількістю зниклими безвісти. Після цього підрозділ кинули в район Фалезу, де бойові втрати дивізійників склали 80% особового складу, більшість танків, значну частину озброєння та спорядження. Дивізію поспіхом наповнили, в т.ч. й молодшими «гітлерюгендами», та знову відправили на фронт. Врешті, 8 травня 1945 р., вцілілі дивізійними з одним танком здалися 7-ій американській армії. З понад 20 тис. особового складу станом на 1943 р. живими на кінець війни лишилися 455 солдат та офіцерів.
Загалом можемо констатувати, що новобранці з Гітлерюгенду «молодшали» відповідно до ускладнення ситуації на фронтах. У вересні 1944-го нацисти сформували Фольксштурм ‑ народне ополчення, в яке набирали з 16 років. В 1945 р. до нього потрапляли вже з 10-ти літ. Наприкінці квітня цього ж року підрозділи з членів Гітлерюгенд захищали мости через річку Хавел на підступах до Берліна. За 5 днів боїв серед них було багато вбитих та поранених.
Тож «Гітлерова молодь» стала постачальницею «гарматного м’яса» для вже програної війни.

Таку долю готує путін молоді рф?


Джерело :

Немає коментарів:

Дописати коментар