31 березня, 2022

Сто років «Березолю». Що відомо про театр?

Сьогодні, 31 березня 2022 року — рівно сторіччя з дня заснування студії-театру «Березіль», що стала флагманом модернізму в українському театральному мистецтві.

Що це за театр?
«Березіль» — це український театр-студія, один із перших українських радянських театрів.




Хто та коли заснував?

Театр заснував Лесь Курбас 31 березня 1922 року.





Де був розташований театр?

Спочатку «Березіль» був у Києві. У 1926 році його було переміщено до Харкова. Там він зайняв приміщення, яке до цього належало театру імені І. Франка під керівництвом Гната Юри. Нині це будівля Українського академічного драматичного театру імені Т. Г. Шевченка (назву «Березіль» має його мала сцена).

Чим цей театр цікавий?
Лесь Курбас запропонував українцям новий театр, який назвав філософським. Цей театр примушував думати — і це в умовах, коли «совєтські» переможці давали народу красиву картинку, закликаючи вірити в неї.

Який репертуар мав театр?
«Березіль» ставив буквально все, робив
акцент і на репертуарі Театру корифеїв, і на популярних п’єсах 20-х років, і на класиці:
Шекспір, Мольєр, Тарас Шевченко. Новий театр не боявся брати теми, які висував час. Активно залучали драматургію Миколи Куліша, трагедії, у яких порушували теми голоду в селі; розриву між ідеалами і дійсністю.
«Березіль» вів публіку за собою, сміливо і водночас доступно ставлячи елітарні твори. Навіть якщо цензура вимагала революційних тем, Курбас ставив не примітивні агітки, а класичні твори. Наприклад, на тему селянської війни він поставив п’єсу Проспера Меріме «Жакерія».

Яка доля спіткала Леся Курбаса?
На хвилі згортання українізації Леся
Курбаса звинуватили у «буржуазному націоналізмі», формалізмі та відриві від російського театру. Наприкінці 1933 року його звільнили з посади художнього керівника театру, а потім заарештували. 9 квітня 1934 року вироком суду Курбас отримав п’ять років ув’язнення. Покарання відбував на будівництві Біломорсько-Балтійського каналу, згодом — у Соловецькому таборі.
Влітку 1937 року особлива трійка Управління НКВС Ленінградської області РРФСР засудила 1825 осіб Соловецької тюрми особливого призначення, серед них і Курбаса, до страти. Він був розстріляний на початку листопада 1937 року в урочищі Сандармох, разом з іншими 1 111 представниками української культури і мистецтва, що дістали назву «розстріляного відродження».


Що сталося з театром?
У 1935 році театр «Березіль» був перейменований у Харківський державний драматичний театр
ім. Т. Г. Шевченка, який працює і понині.




Джерело сайт:



Шановні користувачі!
Сподіваємось, що війна скоро закінчится... Двері нашої бібліотеки знов відкриються для вас  і ви зможете отримати цікаву добірку літератури з даної тем
и.


Немає коментарів:

Дописати коментар