13 березня, 2024

Петро Чорний – український ромський співак, музикант і композитор














           Багатьом нашим співвітчизникам добре відоме ім’я Петра Чорного – ромського співака, музиканта, актора, до речі, мешканця нашого Голосіївського району та неодноразового учасника загальнорайонних культурно-мистецьких програм, організованих управлінням культури Голосіївської районної в місті Києві державної адміністрації. Петро Чорний народився в 1972 році в Тульській області, але згодом разом з батьками переїхав в Україну. Його мати Галина Чорна була відомою виконавицею старовинних циганських романсів, прийомною дочкою знаменитої артистки Лялі Чорної, батько Микола Федоренков – художнім керівником ансамблю «Циганські наспіви». Середню освіту Петро здобув в Київській середній спеціалізованій музичній школі-інтернаті імені Миколи Лисенка. Після закінчення школи вступив до Київської консерваторії за спеціальністю "хоровий диригент". 
       З 16 років Петро Чорний виступав у ансамблі «Циганські наспіви» Чернігівської філармонії, яким керував його батько, а вже в 1996 році розпочав сольну кар’єру. Петро Чорний неодноразово був фіналістом і лауреатом низки міжнародних пісенних конкурсів, проводив і проводить безліч концертів в Україні. Популярність ромського артиста невпинно зростає. У 2005 році Указом Президента України йому присвоєне почесне звання «Заслужений артист України».
       З початком повномасштабної російсько-української війни Петро Чорний стає волонтером, потім Амбасадором 128 бригади ТрО, підрозділ «Схід». Він регулярно відвідує гарячі точки на Сході України, виступає з концертами перед бійцями, часто буває в госпіталях, де поранені із задоволенням слухають його пісні українською та ромською мовами. Така моральна та емоційна підтримка дуже потрібна нашим воїнам-захисникам. Пісня «Україна переможе», яку він виконав разом з Олександром Пономарьовим, Михайлом Хомою та з іншими артистами стала справжнім хітом:
    «Горить, палає техніка ворожа
 рідна Україна переможе.
    Горить, палає і ще спалахуй
                                      руській корабель іди… Гей, Гей».   

Стоп-кадр з відеокліпу "Україна переможе"
                                                                           

Немає коментарів:

Дописати коментар