29 грудня, 2017

З Новим Роком всіх вітаємо! Щастя й радості бажаємо!

«З Новим Роком всіх вітаємо! Щастя й радості бажаємо!» з такою назвою 28 грудня на абонементі представлено виставку новорічних та різдвяних листівок, які охоче надані нашими читачами. В цей день до нас завітали діти з святковими саморобними листівками.




Поштові вітальні листівки варто розглядати як вид графічного мистецтва. Вони мають свою історію, періоди свого розквіту і занепаду та відображають сприйняття суспільством Новорічних свят.







Першими були Різдвяні листівки в Англії. Їх прикрашали малюнки, створені 1794 р. художником Добсоном. Масовий випуск поштових карток, як їх називали, розпочався 1869 року, після того, як австрійський економіст Е. Герман опублікував у Відні розрахунки, які показали, що третина листів не містить секретної інформації, отже, цю частину цілком могли б пересилати без конвертів. Нововведення Австро-Угорської імперії миттєво оцінили у багатьох країнах. У Франції та Німеччині листівки стали випускати 1870-го, в Англії, Швейцарії – 1871-го, у Росії – 1872 року. Тоді ж з’явилися і філокартисти – колекціонери листівок.

 В Україні перші ілюстровані картки з’явилися в 1895 р., коли київський видавець Степан Кульженко видрукував серію кольорових листівок з видами Києва. Приблизно тоді ж з’явилися листівки і в Галичині. Святочна поштова картка стає знаком щирих родинних зв’язків, дружби, симпатії, вона засвідчує глибоку повагу і певний пріоритет адресата.


Дореволюційні новорічні листівки, середини ХХ століття, сучасні 2000 року






Маленькі читачі з своїми святковими листівками



















Ми вдячні всім, хто взяв участь у конкурсі новорічних листівок, особливо дітям, найкреативнішим творцям.


Немає коментарів:

Дописати коментар