24 травня, 2018

Літературно-мистецький вечір “Неповторний Крим”

16 травня в ЦРБ ім. М. О. Некрасова відбувся
  літературно-мистецький вечір "Неповторний Крим". 

 Розвитку культури та літератури Криму багато в чому сприяли письменники та громадські діячі України. Літературним та культурним традиціям Східного Криму була присвячена зустріч з безпосередніми учасниками важливих подій, які заклали основи багатонаціональної платформи розвитку Криму для здійснення чудових ідей та проектів. 


 

 На вечір був запрошений Олександр Верхман – вчений, педагог, винахідник та громадський діяч, цікава особистість з незвичайною долею.  В молоді роки він був знайомий з художниками та літераторами, представниками київської інтелігенції, людьми передових подвигів, які пізніше стали відомі як "шістдесятники". Це явище стало поштовхом для створення основ громадського суспільства, розвитку демократичних засад, що врешті привело до перебудови суспільства.
 Мистецький рух розпочинався у 60-ті роки ХХ століття. "До найбільш ранніх квартирних виставок у Києві (1964 р.) належить експозиція Анатолія Превиша (графіка, зроблена за допомогою кульмана) у квартирі художниці Наталії Туркії та письменника Леоніда Конихова на Смородиновському узвозі. Ініціатива проведення виставки, заради допомоги утворенню музея Олександра Гріна в м. Старий Крим, належала Олександру Верхману." (Гліб ВИШЕСЛАВСЬКИЙ "Нонконформізм: Андеґраунд та неофіційне мистецтво".) 

 Саме Анатолій Превиш познайомив Олександра Верхмана з Ніною Грін. За ініціативи  Олександра Верхмана художник ЦБС Голосіївського району Юрій Олексійович Назаренко оформив виставку мініатюрних графічних робіт Анатолія Превиша "Правда ПРЕВЫШе всего", яка була представлена гостям бібліотеки.

 

 Працівник ЦРБ ім. М. О. Некрасова  Зоя Логвиненко та завідувачка бібліотеки № 15 Алла Дубенюк ознайомили присутніх з традиціями "Грінівської вітальні", у якій демонструються документальні та меморіальні матеріали, пов'язані з діяльністю музеїв  та клубів Олександра Гріна у Криму та в Україні.

 

 Присутнім була представлена фотогалерея заходів 2004 - 2013 років, пов'язаних з подіями у Меморіальному будинку-музею О. Гріна в Старому Криму та Феодосійському літературно-меморіальному музею, у яких брали участь бібліотекарі ЦБС Голосіївського району.




 Музичну частину вечора представили: педагог, психолог, голова благодійного фонду "За покликом серця", виконавець авторської пісні Олександр Тарасов та письменник
  Анатолій Костюченко.




Закінчився вечір демонстрацією документального фільму "Грин. Крым. Последние дни", який представив його автор письменник та журналіст Андрій Дмитрук



Цикл заходів бібліотек ЦБС Голосіївського району, спрямованих на поширення культурної та історичної спадщини Кримського півострова, успішно розпочався в ЦРБ
 ім. М. О. Некрасова.

Немає коментарів:

Дописати коментар