12 жовтня, 2018

Презентація книги Лілії Завойської "Не поле перейти"

10 жовтня у читальній залі ЦРБ ім. М. О. Некрасова у рамках програми "Українська родина у просторі  та часі: матеріальні і культурні цінності" відбулась презентація  книги спогадів "Не поле перейти" письменниці, поетеси, громадського діяча Лілії Завойської.
Ця жінка вражає кожного з нас своєю добротою, життєрадісністю, оптимізмом, постійним бажанням самоудосконалюватися. У творчому доробку пані Лілії налічується більш як десять поетичних збірок ("Зернини, зрощені серцем", "В Чашу Грааля", "Марево жалю", "Нет ничего выше любви"), прозові твори.

 Книга "Не поле перейти" - це сповіді матері та дочки, про їхні такі різні долі. Проте внутрішньо ті самі переживання, ті самі визначення добра і зла, ті ж самі сприйняття духовних цінностей. З великою пошаною автор пише про своїх рідних, вчителів, друзів. Вона висловлює вдячність усім людям, які йдуть поруч з нею по життєвому шляху. 




 Пані Лілія народилася у селі на Чернігівщині, але за станом здоров'я  закінчила школу-інтернат у Києві,  потім училище (оператор ЕВМ), Чернігівський Юридичний технікум, працювала у Виплатному центрі міста Києва, на телеграфі декількох поштових Київських відділень, вийшла заміж, народила донечку, вступила до університету «Україна», вчилася заочно на редакторському факультеті, закінчила з червоним дипломом. Саме тут проявився її літературний хист, вона працювала деякий час в журналі "Соціальний захист", стала зам. редактора журналу для інвалідів "Любомира", почала друкуватись. А згодом  видавала власні книжки, переважно поезію.

 Лілія Миколаївна ніколи не була байдужою до долі Батьківщини. 2015 року в київському видавництві "Логос" вийшла друком збірка її поезій "Революція Гідності / Война моими стихами". Написані ці вірші у різні періоди, проте левову частку збірки складає поезія 2013-2015 р.р.

 Поетеса проживає у Голосіївському районі, дуже любить його ліси та озера. У 2016 році вона разом з усіма активістами відстоювала Голосіївський ліс від забудовників.


У тісному колі привітати пані Лілію зібрались друзі, викладачі, шанувальники її творчості, бібліотекарі. Більшість з них знають поетесу протягом багатьох років, всі вони однодумці, люди творчі, не байдужі до чужого горя, високо цінують красу та чистоту світлої душі.





Урочисто відкрила захід Зоя Антонівна, яка дуже добре знає пані Лілію, з радістю вона представила її нову книгу. Висловила свої враження від твору.











Вела вечір-презентацію викладач Тетяна Віталіївна Камінська, яка вчила Лілію коректорському ремеслу, редагувала вірші, брала участь у презентаціях її книжок.



Присутні переглянули відео-ряд світлин пані Лілії, дізналися про її родину,
 про її життєвий та творчий шлях.



Привітали свою випускницю університету "Україна" викладачі української мови Людмила Юріївна Шевченко та Надія Михайлівна Пазяк, як кажуть "викладачі від Бога". Пані Лілія саме Людмилі Юріївні присвятила свого першого університетського вірша.















Пані Лілія з заступником директора з виховної роботи ліцея №116
 Оленою Федорівною Радько



Теплі слова від Сергія Голосіївського, який створив власний Храм, свою пустинь для служіння людям









Преснікова Діна Іванівна, яка 
несе високі знання Агні Йоги, не тільки привітала, а прочитала свої власні вірші 



Лілія Миколаївна особливо підкреслила важливу роль у її житті книг та бібліотек. Вона висловила вдячність бібліотекарям, які радо приймали та спілкувалися, підбирали потрібну літературу, давали слушні поради, організовували та проводили творчі вечори, запрошували на цікаві зустрічі. Це по перше бібліотеки рідного району: ЦРБ ім. М. О. Некрасова, імені
М. М. Коцюбинського, імені М. Гоголя, "Деміївська". Згадала вона також бібліотеки ім. Лесі Українки та імені Миколи Реріха.

Поетеса з бібліотекарями  ЦРБ ім. М. О. Некрасова та завідувачкою бібліотеки для дітей
 ім. М. М. Коцюбинського Наталією Борисівною Дмитренко.


Вільне спілкування на абонементі











Фото на згадку




Немає коментарів:

Дописати коментар