09 жовтня, 2018

До Дня Українського козацтва

З 8 жовтня на абонементі ЦРБ ім. М. О. Некрасова оформлено книжково-ілюстративну виставку "Про козацьку бувальщину для дітей".



"Чи ви чули оповідки 
про життя козаче?
Про козацьку волю-долю,
що сміється й плаче?"
Северинюк В. "Україна козацька"

14 жовтня українці святкують одразу три свята.
Перше – Свято Покрови Божої Матері,
друге – День українського козацтва, третє свято,
дуже молоде – День захисника України.





   Усі ці свята дуже взаємопов’язані й виникали послідовно.

  14 жовтня православні християни святкують день Покрови Пресвятої Богородиці. Це свято вважається одним із найбільш шанованих свят в Україні.

   Зі святом Покрови співпадає святкування Дня українського козацтва. З давніх-давен Божа Матір вважалася покровителькою усього українського козацтва. А на Січі запорозькі козаки збудували церкву на честь Покрова Богородиці з її іконою. До речі, саме у цей день, козаки збирали Велику раду, на котрій обирали гетьмана й визначалися з подальшими військовими планами.Цікаво, що козаки настільки глибоко й щиро шанували образ Покрови Божої Матері, вірили у її силу й урочисто святкували цей день, що у народі закріпилася й друга назва свята – Козацька Покрова.

  Певно, не знайдеться в Україні людини, яка б не знала про козаків. Про них складено безліч творів, книжок і фільмів. Про козацький рід співається й у нашому державному гімні. Образ сміливого парубка, котрий захищає честь та волю нашого народу, міцно закарбувався у пам’яті поколінь. Тож, козак в українській культурі – звитяжний воїн, озброєний захисник Вітчизни, що боронить віру, гідність та звичаї усього нашого народу.


Детальніше ознайомитися з книжками з виставки можна, звернувшись до розділу "Віртуальні виставки ЦРБ ім. М. О. Некрасова"






Немає коментарів:

Дописати коментар