10 квітня, 2019

Переплетіння гілок генеалогічного дерева Гоголя і Вертинського

З 5 квітня на абонементі діють виставки, які присвячені  двом видатним особистостям: геніальному українському письменнику Миколі Гоголю і відомому киянину-артисту Олександру Вертинському.

В цьому році відзначаємо  210-ту річницю з дня народження Миколи Гоголя  і
 130-річчя  Олександра Вертинського.





Поштовхом для об’єднання двох ювілейних виставок стала книга О. В. Балабко "Олександр Вертинський, нащадок Гоголя". Цей роман-есе - продовження циклу творів Олександра Балабка "Стежками українців у світах".  Історія життя відомого співака Олександра Вертинського дає можливість говорити про безліч країн і легендарних персонажів, з якими він зустрічався, й робити оповідь легкою та барвистою, наче екзотичний ярмарок. На читачів чекає чимало несподіванок, навіть відкритів, як-от переплетіння гілок генеалогічного дерева Гоголя і Вертинського.


На виставці представлені нові оригінальні видання творів Миколи Гоголя з неймовірними вражаючими ілюстраціями. Книги "Петербургские повести" і "Записки сумасшедшего" проілюстровані художником Юрієм Чаришніковим, а "Вечори на хуторі біля Диканьки" - народним художником України Сергієм Якутовичем.




До речі, 21 березня цього року у Києві на розі Андріївського узвозу та вулиці Боричів Тік відбулось відкриття пам’ятника Олександру Вертинському. Скульптор зобразив артиста в сценічному образі П’єро – в такому вигляді він декламував свої вірші, покладені ним на музику – «Маленький креольчик», «Ваші пальці пахнуть ладаном», «Кокаїнетка» і присвячений акторці Вірі Холодній романс «Ліловий негр».




Немає коментарів:

Дописати коментар