26 квітня, 2019

Чорнобиль – довгий слід трагедії…


26 квітня 2019 року відзначають 33 річницю аварії на Чорнобильській АЕС – найбільшої техногенно-екологічної катастрофи сучасності. З вересня 2003 року цей день також оголосили Міжнародним днем пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф.
Трагедія вважається глобальною, найжахливішою катастрофою в історії людства. Масштаби її наслідків охопили майже всю земну кулю. Минуло багато років, а наслідки вибуху продовжують впливати на екологію і здоров'я не тільки жителів України, а й усього світу.


23 квітня на запрошення викладача охорони праці і БЖД Василенко В.О. та студентів Київського транспортно-економічного коледжу працівники ЦРБ ім. М. О. Некрасова і київський письменник, журналіст, член НСЖУ Дмитро Беляєв завітали на зустріч-вшанування «Чорнобиль – довгий слід трагедії…».



Бібліотекарі ознайомили студентів з частиною книжкової виставки «Чорнобиль – біль душі людської», яка експонується в читальній залі бібліотеки (вул. Маричанська, 9). Особливо звернули увагу молоді на нові дослідження українських та зарубіжних науковців та журналістів. Сучасне покоління не має права забувати про аварію на ЧАЕС, про героїзм та самовідданість простих людей: пожежників, хіміків, дозиметристів, міліціонерів та військових, які віддали життя заради майбутнього. На жаль, жахливі наслідки цієї трагедії відчуваються і досі.

Студенти мали можливість поспілкуватися із відомим українським письменником, журналістом Дмитром Бєляєвим, який презентував свою незвичайну двосторонню книгу «Великий вибух» і «Стрижень», в якій із дослідницької та наукової точки зору висвітлив тему Чорнобильської катастрофи.




















В цих науково-фантастичних романах описані альтернативні версії страшної аварії на Чорнобильській атомній станції у 1986 році з елементами містики. Головні герої – журналістка й телеоператор, які ризикують життям і здоров’ям, щоб донести правду до суспільства про події на ЧАЕС. Журналістське розслідування не зупинили ні кулі, ні радіація, ні брехня, ні керівництво телеканалу.



Романи письменника, інженера за фахом, дозволяють осмислити катастрофу, розкрити правду про події, перейнятися людським болем. Саме така література стає цінною, бо з кожним поколінням про страшну трагедію знають все менше.
















Студентів та викладачів зацікавила книга письменника. 

Дмитро Бєляєв порадив молоді мати своє власне розуміння та погляди на події у світі, закликав цікавитися наукою і дослідництвом.













Бібліотекарі запросили студентів та викладачів на цікаві творчі заходи, зустрічі з сучасними письменниками, презентації книжкових виставок та закликали молодь бути активними читачами.



Скільки б не минуло років, ми повинні пам'ятати про Чорнобиль та робити усе для того, щоб ніколи у людській історії не повторилася подібна катастрофа.

Немає коментарів:

Дописати коментар