24 квітня, 2019

Бібліографічні візитки квітня

В ЦРБ ім. М. О. Некрасова відбулись презентації нових бібліографічних видань.



Мико́ла Васи́льович Леви́тський (7 квітня (25 березня) 1859,
 с. Хмільна, нині Канівський район — 1 грудня 1936) — громадський діяч і кооператор, найвідоміший представник ліберального народництва в Україні, організатор кооперативного руху, публіцист.

  Микола Васильович вважав, що благополуччя селян і ремісників може бути лише їхня організована самодіяльність, однієї з форм якої є кооперативний рух. У 1899 - 1902 роках він працював над розробкою закону про артілі в складі комісії при Міністерстві фінансів. Був делегатом кількох міжнародних конгресів з кооперації. Левитського назвали "артільним батьком".

 


Презентація інформаційної довідки "Артільний батько" до 160-річчя  М. В. Левитського
 (1859 - 1936 рр.).

Інформаційна довідка складається з наступних розділів:
- Вступ.
- Короткий опис життя та діяльності М. Левитського.
- Рекомендована література.
- Матеріали з Інтернет ресурсів.









 


 Для тих читачів, хто зацікавився цією неординарною постаттю української історії, ми зможемо додатково  замовити літературу по МБА (міжбібліотечний абонемент).






Презентація бібліографічного нариса "Піднесена до неба" присвячена 270-річчю початку
 будівництва Андріївської церкви.

Андріївська церква — пам’ятка історії, архітектури, живопису та декоративного мистецтва XVIII ст. світового зна­чення. Вона збудована у 1747-1762 роках у стилі бароко за проектом Франческо Бартоломео Растреллі.



  Церква Андрія Первозванного (Андріївська церква Києва) височить над усім Подолом на крутому правому березі Дніпра. Сьогодні цей храм залишається одним з найпомітніших будівель міста – прямо до нього від Контрактової площі піднімається усім відомий Андріївський узвіз. На сьогоднішній день ця будівля залишається єдиною збереженою будівлею на території України, яка було побудована за проектом Растреллі.

   У 1968 році Андріївську церкву зробили філіалом історико-культурного заповідника "Софія Київська".

  7 листопада 2019 року Андріївську церкву було передано в безоплатне постійне користування Вселенському патріархату з метою створення умов для здійснення Церквою Вселенського Патріархату богослужінь в Україні та забезпечення реалізації прав громадян на вільне віросповідання.




Видання має наступні розділи:

- Історична довідка.
- Рекомендована література.
- Матеріали з Інтернет ресурсів.








Немає коментарів:

Дописати коментар