31 жовтня, 2019

«Дні Януша Корчака» у Києві»

16-18 жовтня відбулися «Дні Януша Корчака» у Києві, на які були запрошені усі, кого цікавить постать Януша Корчака та його спадщина.
В програмі спектаклі, конкурси, екскурсії, виставки. А найцінніше – живе спілкування та неповторна атмосфера творчості та любові до дітей.





16 жовтня відбулась урочиста церемонія нагородження міжнародним Орденом Посмішки Світлани Василівни Петровської, заслуженого вчителя України за участі Марека Міхаляка, голови Міжнародної Асоціації Януша Корчака.



Януш Корчак - справжнє ім'я Генрик Ґольдшмідт, відомий також як Старий Доктор або Пан Доктор. Народився 1878 або 1879 року у Варшаві, загинув 1942 року у нацистському таборі смерті у Треблінці разом зі своїми вихованцями. Польський єврей, який все життя заявляв про свою належність до обох націй.

За його власними словами «лікар за освітою, педагог волею випадку, письменник за покликанням і психолог із необхідності». Людина, яка стала легендою ще за життя, класик дитячої літератури, педагог-новатор, зачинатель діяльності на захист прав дитини і повної рівноправності дітей. Він стверджував, що дитина має право бути такою, як вона є, має право на повагу, на помилку, на висловлення своїх думок. Януш Корчак керував і опікувався у Варшаві двома притулками для дітей «Наш дім» і «Дім Сиріт», де створив своєрідну дитячу республіку з дитячим парламентом, товариським судом, дитячою газетою…

Протягом Першої світової війни Корчак перебував в Україні, зокрема у Києві, де працював над однією зі своїх основоположних педагогічних робіт «Як любити дитину» (1918).


23 жовтня до ЦРБ ім. М.О. Некрасова була запрошена Петровська Світлана Василівна – педагог у п'ятому поколінні, заслужений вчитель України, директор музею Кловського ліцею, засновник Українського товариство імені Януша Корчака.


















Колектив бібліотеки є колективним членом цього товариства. Відзнаку товариства отримала редактор ЦРБ ім. М.О.Некрасова Зоя Логвиненко. 


Під час зустрічі Світлана Василівна розповіла про створення музею та товариства Януша Корчака у Києві, про великі міжнародні зв’язки, про книги, які були представлені до уваги гостей бібліотеки. Її розповідь викликала великий резонанс серед присутніх, адже робота товариства під керівництвом Петровської – це значне досягнення у розвитку народної дипломатії європейських країн.




Немає коментарів:

Дописати коментар