10 січня, 2020

Бібліографічні візитки січня


 8 січня мало б виповнитися 85 років від дня народження відомому українському поету Василю Симоненку – одному з найяскравіших представників покоління «шістдесятників», який увійшов в історію вітчизняної літератури як визначальна постать боротьби за державний і культурний суверенітет України другої половини ХХ ст. «Симоненко належить до тих людей, чиї біографії треба вивчати як частку історії України», — писав про поета Євген Сверстюк. Один з найвідоміших віршів В. Симоненка «Лебеді материнства» автор присвятив своєму сину. За формою, це власне колискова пісня. Але, за змістом, духовним наповненням це заповіт усьому українському народу: «Можна все на світі вибирати, сину. Вибрати не можна тільки Батьківщину». 

 До дня народження поета інформаційно-бібліографічним відділом було випущено рекомендаційний список літератури «І голос твій нам душі окриля...»


 Рекомендаційний список літератури складається з наступних розділів:
  • Вступ
  • Життєвий шлях
  • Огляд творчості
  • Рекомендована література
  • Матеріали з Інтернет ресурсів
 Рекомендаційний список  розрахований на бібліотечних працівників та широке коло читачів.


 Нескорений, з гарячою і пристрасною натурою, непримиренний до ворогів українського народу, патріот своєї Вітчизни, щирий і добродійний, він увійшов у літературу як поборник правди і добра.

 















 Ім’ям поета названі вулиці у багатьох містах України, зокрема у 1999 році в Голосіївському районі міста Києва та в його честь названо дитячу бібліотеку цього ж району.


Бібліотека продовжує знайомити читачів 
з уславленими митцями України.


 3 січня 2020 року виповнюється 125-річчя від дня народження Бориса Лятошинського, українського композитора, деригента, педагога, музичного та громадського діяча.

 Борис Миколайович Лятошинський (1895-1968) – велична постать в музичній культурі. Класик української музики, натхненний художник і невтомний трудівник. Сувора й ніжна, героїчна і пристрасна музика Лятошинського говорить світу про красу людини, складність її почуттів і думок, стверджує високі гуманістичні ідеали й принципи реалістичного мистецтва.

 Доробок Б. М. Лятошинського різноманітний і багатий: опери, симфонії поеми, увертюри, сюїти, фортепіанній концерт, камерні твори, музика до драматичних вистав і кінофільмів. Чільне місце в його творчості посідають обробки українських народних пісень. Тонке проникнення в природу й специфіку українського музичного фольклору зумовило появу багатьох творів композитора, овіяних подихом народнопісенного мелосу. Це «Увертюра на чотири українські теми», опери «Золотий обруч» і «Щорс», кантата «Заповіт», «Український квінтет», хори на слова Т. Г. Шевченка, Сюїта на українські народні теми для струнного квартету, «Поема возз’єднання», Третя симфонія, музика до кінофільму «Тарас Шевченко».

 Крім того, що Борис Лятошинський був видатним композитором-симфоністом, він був відомий як прекрасний піаніст та диригент, багато часу приділяв громадській роботі. За своє життя був нагороджений багатьма орденами та медалями, двічі був удостоєний державних премій. В 1945 році  Лятошинському було присуджено звання «Заслужений діяч мистецтв України», а в 1967 році – звання народного артиста СРСР. Його оперу «Золотий обруч» у 1971 році було удостоєно Шевченківської премії.


       Творча спадщина Бориса Лятошинського ще надовго залишиться зразком високохудожності та справжньої професіональної досконалості. 
  Меморіальна дошка українському композитору відкрита в 1969 році на фасаді будинку письменників Роліт у Києві (вулиця Б. Хмельницького, 68), в якому він жив та працював в 1944-1968 рр.

  На честь Б. М. Лятошинського в 1978 році названо вулицю в Голосіївському районі міста Києва (масив Теремки-2).

  Детальніше познайомитись з творчістю видатного композитора та літературою про нього можна  на сторінках бібліографічного нариса "Композитор-філософ"виданого ЦРБ ім. М. О. Некрасова,  який у повному обсязі представлений на сайті ЦБС Голосіївського району (рубрика "Наші видання").

 Бібліографічний нарис складається з наступних розділів:
  • Вступ
  • Життєвий та творчий шлях композитора
  • Дискографія
  • Рекомендована література
  • Матеріали з інтернет ресурсів 
Бібліографічний нарис "Композитор-філософ" розрахований на бібліотечних працівників та широке коло читачів. 







Немає коментарів:

Дописати коментар