28 січня, 2020

Більше ніж театр...

 У січні 2020 року Національний академічний драматичний театр імені Івана Франка святкуватиме своє сторіччя.
 У віковій біографії першої сцени країни є три історичні стани, які зазвичай називають іменами художніх лідерів цього уславленого колективу — Гната Юри, Сергія Данченка, Богдана Ступки. 
З кінця 2001 до 2012 року театр очолював Герой та народний артист України Богдан Ступка. Він запровадив практику запрошення режисерів, вихованців різних театральних шкіл тих, чиї імена вже були добре відомі в мистецькому світі та зовсім молодих постановників. Присутність такої чималої кількості режисерів уподібнила франківську сцену своєрідному театрально-мистецькому калейдоскопові. Узагалі-то різноспрямованість репертуару підтримувалася неймовірним бажанням Богдана Ступки представити вітчизняний театр за межами України, сприяючи таким чином популяризації українського театрального мистецтва у світі.
  Від початку 1990-х рр. театр активно вписує свою творчість в європейський культурний контекст — гастролює в Німеччині, Австрії, Греції, Італії, Польщі, США, де робота франківців знаходить гідну оцінку. Влітку 2002 року на Міжнародному театральному фестивалі античної драми в Греції  на сцені стародавнього амфітеатру франківці зіграли знамениту фолк-оперу "Енеїда" за Котляревським, а в США театр представив легендарну виставу "Тев'є-Тевель" за Шолом-Алейхемом. 
  Сьогоднішній репертуар позначений жанровою різноманітністю. На сцені ставляться як психологічні твори, так і п'єси комедійного плану, ряд музичних вистав. Посилюється і увага до сучасної драматургії. З ініціативи Богдана Ступки у 2002 році при театрі була створена експериментальна сцена «Театр в Фойє», яка не лише набула популярності серед глядачів, а й стала своєрідною лабораторією пошуків нових виразних засобів, режисерських рішень і драматургічних відкриттів

 19 березня 2012 року при театрі відкрилася Камерна сцена, названа на честь Сергія Данченка. 19 жовтня 2013 року біля Камерної сцени встановлено пам'ятник митцю.


 Сьогодні генеральним директором-художнім керівником Національного академічного драматичного театру ім. Івана Франка є Михайло Захаревич.



До 100-річчя Національного академічного драматичного театру ім. І. Франка 
на абонементі розгорнуто книжкову виставку-панораму
"На хвилях театральної пам'яті"



Розділи виставки надають змогу користувачам бібліотеки отримати 
детальну інформацію про діяльність та традиції театру.




  Значну частину виставки займають твори світової та української літератури, 
які лягли в основу репертуару театру.
















Запрошуємо всіх бажаючих відвідати виставку та детальніше ознайомитися з історією першої сцени України.


Для цього Вам стане у пригоді випущений до ювілею нашого славетного, улюбленого театру  бібліографічний нарис 
"Витоки і сьогодення франківців"


Немає коментарів:

Дописати коментар