03 лютого, 2020

"А. П. Чехов у спогадах сучасників"

29 січня у літературній вітальні відділу абонемента відбулося  зібрання,
 присвячене 160-річчю від дня народження Антона Павловича Чехова.


 Господиня вітальні — Тетяна Іванівна Прилєпова розпочала розмову про А. П. Чехова  зі слів Костянтина Паустовського: "О Чехове сказано как будто все. Но пока еще мало сказано о том, что оставил Чехов нам в наследство в наших характерах и как Чехов своим существованием определил сегодня жизнь тех, кому он дорог".  Присутнім було представлено виставку-інсталяцію "Згадуючи А. П. Чехова"презентовано  нову літературу та огляд раритетних видань, які було люб'язно надано шанувальниками творчості письменника. Недарма на виставці багато портретів Чехова. Свого часу Паустовський відзначив: "... мне удалось достать сразу много карточек Чехова. Я разложил их по годам — от гимназических до последней карточки, сделанной перед смертью. Весь путь Чехова — от бездумного обывателя и пустоватого шутника с легкой пошлинкой до человека удивительной внутренней красоты, благородства и спокойного мужества — был поразительно нагляден. Он сам себя воспитал и дал нам суровый урок порядочности по отношению к людям..."
















 Потім Тетяна Іванівна представила почесного гостя  Володимира Яновича Звиняцьковського, доктора філологічних наук, завідувача кафедри слов’янської філології та перекладу Маріупольського державного університету, літературознавця. Володимир Янович займається дослідженням важливої теми зв'язків Чехова та України, вивчає російську літературну класику в зв’язках з українською літературою та культурою. Він розповів  присутнім про  про те, що життя та творчість  класика світової літератури А. П. Чехова були тісно пов’язані з Україною.
















На згадку про зустріч наш гість подарував бібліотеці свою книгу
"О прекрасном постоянстве" (Русские писатели ХІХ века и Украина)  


 Цікавим був виступ   Ірини Вікторівни Бікмуліної  старшого наукового співробітника Національного музею Тараса Шевченка, яка свого часу працювала над темою: 
"Зв'язки А. П. Чехова з родиною Агаллі".   





 Слід відзначити, що Тетяна Іванівна та Ірина Вікторівна свого часу у складі оргкомітету приймали активну участь у справі становлення та відкриття пам'ятника А. П. Чехову в Харцизьку Донецької області біля будівлі залізничного вокзалу  29 січня 2012 року.

 
 Здавалося б, який зв'язок між Чеховим і Харцизьком? Виявляється — прямий.
 Міста Харцизьк і Таганрог — побратими, а сім'я Чехових, яка проживала в Таганрозі, мала торговельні та дружні зв'язки з грецькою сім'єю Агаллі, які були жителями Харцизька. В юності Чехов не раз бував в Харцизьку і навіть відчував симпатію до однієї з дочок багатого купця Агаллі. Харцизьк згадується в листі А. П. Чехова до сестри Марії Павлівні. На знак подяки за згадку про їх містечко жителі Харцизька встановили пам'ятник у себе в місті. 
 Але не лише цим обмежилася їх безмірна повага до письменника — міський парк культури та відпочинку носить ім'я Чехова.




  Гості літературної вітальні, колеги та користувачі бібліотеки залишилися 
задоволеними спілкуванням та подарували нам книжки з приватних колекцій. 
















 Інтерес до творчості Антона Павловича Чехова говорить про те, що ми прагнемо до вдосконалення своєї особистості, до звання людини, у якої все прекрасно... Треба пам’ятати життєве кредо письменника: «У людині все повинно бути прекрасним: і обличчя, і одяг, і душа, і думки». Ці слова, що пережили століття, живуть у кожному з нас, роблячи нас кращим і сильнішим. Це його дороговказна зірка, те, що надає сили, а іноді й саме бажання жити.




 На заході були присутні читачі ЦРБ ім. М.О. Некрасова, 
співробітники ЦБС Голосіївського району, 
студенти третього курсу Навчально-наукового 
центру професійно-технічної освіти (30 осіб)

Немає коментарів:

Дописати коментар