13 лютого, 2020

Була у їхньому житті війна...




"Спілка "афганців", загін побратимів,
Спілка учасників дій бойових.
Ми у досягненні цілі єдині –
Пам'ять загиблих, надія живих!"

Микола Грабовський




 
 Щорічно 15 лютого в Україні відзначають День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Цьогоріч ця пам’ятна дата приурочена до 31 річниці виведення радянських військ з Афганістану у 1989 році.
 Офіційно дата була встановлена в Україні 11 лютого 2004 року указом Президента України на заміну радянському Дню пам’яті воїнів-інтернаціоналістів. Згідно зі статистикою, в Афганістані загинули близько 15 тисяч вояків, із них майже 4 тисячі українців. 72 українських воїни зникли безвісти. На сьогодні в Україні близько 150 тисяч ветеранів Афганістану. 
 У ЦРБ ім. М. О. Некрасова склалася традиція вшанування учасників бойових дій, ветеранів війни в Афганістані. На вечір-вшанування "Була у їхньому житті війна" були запрошені В'ячеслав Кукоба та Валерій Пархомюк. В’ячеслав Кукоба – авторитетний громадський діяч, заступник голови Всеукраїнської громадської асоціації "Афганці Чорнобиля", заслужений артист України та голова Благодійного фонду "Ветеран 1". Валерій Пархомюк – член правління ГО "Побратими".







 У читальній залі було оформлено книжково-ілюстративну виставку "Героям-інтернаціоналістам присвячується", на який були також представлені книги, подаровані нашими гостями в минулі роки. 

 Виставка  дуже зацікавила воїнів, учнів та викладачів КРВПУБ.


 Розповідь про події тієї далекої війни для сучасної молоді – це зустріч з історією України та справжніми її героями. Наші гості поділилися бойовим досвідом та розповіли про важкі дороги Афганістану. Воїни-афганці були першими на Майдані (8-а Афганська Сотня), а зараз допомагають нашій державі у війні на сході. З самого початку війни на сході України тисячі афганців  добровільно виступили на захист рідної землі та багато з них, на жаль, загинуло.















В'ячеслав Кукоба, як поет і композитор, представив свої творчі здобудки.
Його концертна програма називається "Автомат і гітара"
"Автомат и гитара на плече у солдата, 
Неразлучная пара я скажу вам ребята. 
Пусть в бою раздавались автоматные трели, 
После боя гитара о войне правду пела..."

Бібліотека  отримала в подарунок книжки, серед яких збірка пісень "Афганський вітер", яку В'ячеслав Іванович уклав ще у 1989 році та диск
 концертної програми "Солдати миру проти війни".














В ході зустрічі ветерани війни відповіли на запитання, 
почули щирі слова подяки від викладачів училища та бібліотекарів.













Патріотичне виховання молоді є дуже важливим – це внесок у майбутнє, адже від того яким буде молоде покоління залежить доля нашої держави. ЦРБ вважає напрямок національно-патріотичного виховання пріоритетним, а такі заходи стануть міцним підґрунтям для формування нового покоління громадян України.
















 На заході були присутні учні, 
викладачі КРВПУБ, 
працівники ЦБС Голосіївського р-ну
 та колектив бібліотеки №15 
- 28 осіб

Немає коментарів:

Дописати коментар