13 червня, 2022

Війна і довкілля

Світлій пам'яті нашої колеги присвячується

14 червня - дев'ятий день, як завершилось земне життя Кобилко Ліни Марківни - порядної, інтелігентної людини, професіонала бібліотечної справи.
Пропонуємо вашій увазі актуальну публікацію над якою вона працювала перед відходом у вічність.


Бібліограф рекомендує


Які існують екологічні загрози через російську агресію?


Війна – це завжди людські страждання, кров, сльози, біль утрат. Проте жертвами війни є не лише люди, а усе навколо, що безпосередньо або опосередковано охоплене її полум’ям. Від війни потерпає природа і живі істоти, які стають «мовчазними жертвами» воєнних дій, людське довкілля, агро- та урбоекосистеми.
Війна – це чинник широкомасштабних, комплексних і довготермінових екологічних загроз, ризиків і катастроф.
Воєнні дії порушують функціонування усіх природних систем життєзабезпечення, впливаючи на цілісність функціонування біосфери, стан природних ресурсів, темпи їх відтворення тощо. Насамперед, це стосується впливів на кліматичні системи, адже такі дії супроводжуються значними викидами у повітря шкідливих речовин у ході застосування військової техніки, через техногенні катастрофи, зумовлені руйнуванням об’єктів інфраструктури, підприємств, сховищ паливно-мастильних матеріалів тощо, і, водночас, знищенням зеленого покрову землі. Особливу небезпеку несе пошкодження об’єктів ядерної енергетики, атомних електростанцій.

Безпрецедентними за своїми впливами на природу, людське довкілля та якість життя людини має воєнна агресія Російської федерації на території України з 24 лютого 2022 р., під час якої російська вояччина порушує всі писані і неписані правила та звичаї ведення війни, всі міжнародні конвенції і протоколи, вдаючись до терору і шантажу глобального масштабу. Насамперед, це стосується ядерного шантажу, пов’язаного із захопленням Чорнобильської та Запорізької атомних електростанцій, що ставлять не лише Європу, а й світ на межу глобальної ядерної катастрофи.

Тому перед українським суспільством постають завдання зменшення екологічних ризиків воєнних дій, фіксація всіх екологічних злочинів з боку російських агресорів, інформування про них міжнародну спільноту і світову громадськість, вимога відповідних компенсацій за завдану екологічну шкоду від країни-агресора.

Понівечені снарядами та бомбами поля, спалені ліси, небезпечне для людей повітря через пожежі на нафтобазах, забруднення Чорного та Азовського морів – усе це екологічні злочини, котрі скоєні країною росія на території нашої держави. Війна рф не проходить безслідно ні для людей, ні для міст, ні для довкілля. Зафіксувати ці злочини – теж важливе завдання для держави так само, як фіксація злочинів російської армії проти мирного населення.

Екологічні катастрофи не мають національних кордонів.



Рекомендуємо прочитати:

  • Оцінка екологічної шкоди та приоритети відновлення довкілля на сході України. - Київ: ВАІТЕ, 2017. - 90 с.
  • Лиховид, І. За екоцид теж відповідатиме росія (Екологія і війна) / І. Лиховид // День. - 2022. - 10 травня.
  • Гардашук, Т. Війна і довкілля. /Т. Гардашук // День. - 2022. - 8 травня.

Немає коментарів:

Дописати коментар