21 червня, 2022

День скорботи і вшанування пам'яті жертв німецько-радянської війни.

   81 рік тому, 22 червня 1941 року, Німеччина напала на СРСР. Почалася німецько-радянська війна – конфлікт, який став визначальним в рамках Другої світової війни.
   Для українського народу війна розпочалася значно раніше Великої Вітчизняної – ще з вересня 1939 року. Двічі прокотилася вона вогняним смерчем Україною і забрала життя кожного п'ятого українця. ЇЇ гірка правда ніколи не полишала нас.
   Тим болючіші спогади про Другу світову війну з фашистами із заходу, коли знов топчуть Україну російсько - фашистські окупанти, що підступно називаючи себе братами, напали на нашу Батьківщину.

   Пропонуємо вашій увазі віртуальну  виставку 
"Як довго ця війна тривала"
яка розповість гірку правду про Другу світову війну 
та шрами і втрати які нанесла вона Україні.


Укладач Вахтанг Кіпіані, 
"Друга світова", 2018 рік.

    Це історії звичайних людей, чиє життя назавжди змінилося з приходом Другої Світової. Ви прочитаєте про долі тих, кого змусили покинути рідні домівки і відіслали з країни, про тих, хто був вимушений працювати на Третій Рейх, про тих, хто воював за Україну, і хто крок за кроком звільнював її від нацистських загарбників.


Фелікс Левитас, «Друга світова війна: український вимір», 2012 рік.
 Книгу присвячено суперечливим сторінкам минулої війни. Спираючись на новітню українську, російську, англо-американську та німецьку історіографію, автор прагнув дати відповіді на найактуальніші питання Другої світової війни та розкрити роль і місце України в подіях 1939—1945 років.   Основну увагу приділено питанням: справжні причини Другої світової війни, особливості таємної міжнародної дипломатії, трагедія і подвиг перших років війни, ціна великої перемоги, історичне значення перемоги над нацизмом, українці-герої. 


Федір Моргун, "Сталінсько - гітлерівський геноцид", 2008 рік.
  Ф. Т. Моргун, майстер публіцистичної прози із захоплюючими сюжетами, переконливо доводить, що головна спроба геноциду українського народу є Друга світова війна. Натхненниками й організаторами її виступили фюрер нацистів А. Гітлер і вождь більшовиків Й. Сталін.
   Як українець, що особисто пережив голодомор, окупацію України і  її звільнення від Донбасу до Карпат - автор цієї книги обмежує своє завдання більш детальним аналізом сталінсько-гітлерівського геноциду українського народу.

Лоренс Ріс, "Гітлер і Сталін. Тирани і Друга світова війна", 2021 рік.
   Гітлер і Сталін — два, мабуть, найвідоміші тирани XX століття. Хоч вони й перебували в опозиції один до одного, все ж були втіленням єдиного принципу авторитарної влади. Злочини сталінського режиму не менш жахливі, аніж нацистського, та за цими двома лідерами люди чомусь йшли до кінця. Чому? Лоренс Ріс 30 років розпитував саме цих людей про їхні згадки щодо подій Другої світової — і вмістив в цій книзі сповіді тих, хто наживо був свідком правління двох тиранічних історичних постатей.


"Чекістське досьє окупованої України", збірник документів у 3 т., 2015 рік.
   Трьохтомник «Чекістське досьє окупованої України» — це збірник документів Галузевого Державного Архіву Служби Безпеки України. У збірнику представлено більше 3000 документів із 13-го фонду, так званих «Паспортів України». До 2009 р. ці документи були засекречені і знаходились під грифом для службового використання спецслужб і радянських партійних органів.
У трьохтомнику містяться документи економічної і політичної характеристики 26-ти областей України — чекістського бачення окупованих міст районів і областей. У документах читач познайомиться з українськими організаціями, партіями та багатьма яскравими особистостями, учасниками визвольної боротьби. Правда про ці події приховувалась десятиліттями..

З музейного досьє: Олександр Стебель, Григорій Малинко, Іван Даценко, 2019 рік.
   Три людські долі, три дороги крізь вир Другої світової війни, про які розповідає це видання, дуже несхожі між собою. А об’єднує їх передусім те, що кожна з них незвичайна.     Незвичайним було життя Олександра Стебеля, батарея берегової оборони під командуванням якого в естонській частині Балтики діяла так вправно, що гітлерівці навіть запропонували йому перейти до них на службу — контролювати Ла-Манш,— але офіцер зберіг вірність присязі. Не менш дивовижний життєпис Григорія Малинка, який з осколком, застряглим біля самісінького серця, здобув славу спортсмена, вигравши дев’ять українських чемпіонатів із боротьби. Біографія Івана Даценка, який перетворився з радянського льотчика-аса на вождя індіанського племені могавків у Канаді, стала відома багатьом уже в незалежній Україні завдяки кінострічці «ТойХтоПройшовКрізьВогонь».

Карел Беркгоф, "Жнива розпачу. Життя і смерть в Україні під нацистською владою", 2011 рік.
Монографію голландського історика Карела Беркгофа присвячено дослідженню повсякденного життя та стратегій виживання під нацистською окупацією в 1941–1944 роках населення «найбільшої колонії нацистської Німеччини» – Райхскомісаріату Україна, який охоплював чималу частину українських теренів. Будучи прихильником антропологічного підходу, автор наголошує саме «людську» історію, а не політичну чи інституційну, і територіальну, а не національну чи етнічну, і тому не обмежується самими лише українцями, а приділяє належну увагу всім мешканцям краю.

"Книга пошани України", 2009 рік.
   Видання звеличує визволителів України - учасників Другої світової війни. На його сторінках біографічні відомості про ветеранів - звитяжців війни і героїчної праці в тилу, які нині проживають у нашій державі: Героїв України, Героїв Радянського Союзу, Героїв Соціалістичної праці і багато інших.
   Вони врятували людство від коричневої чуми.
Присвячується подвигу Українського народу у Другій світовій війні.


"БЕЗСМЕРТЯ. Книга Пам’яті України. 1941–1945", 2000 рік.
   «Книга Пам'яті України» вперше опубліковано аналітико-документальний матеріал про вагомий внесок Українського народу в перемогу над фашизмом. Це видання - скромна данина незгасної пам'яті про тих, хто загинув на полях битв за честь, свободу і незалежність Батьківщини, хто, незважаючи на розбіжність у політичних поглядах, залишився патріотом України до останнього подиху.
   

    Наймасштабніша війна століття стала великою трагедією та надзвичайним випробуванням для українського народу, який зробив великий внесок у перемогу над нацизмом у Європі. 
   І зараз наш народ, ціною власних життів, відбиває навалу таких самих фашистів, у яких перетворилися наші східні сусіди - росіяни.
Слава Україні! Перемога за нами!

У статті використані інтернет-матеріали.

Немає коментарів:

Дописати коментар