10 червня, 2022

260 років від дня народження Івана Якимовича Фальковського (в чернецтві – Іриней) (1762–1823)


  Фальковський Іван Якимович, чернече ім’я Іриней - один із найцікавіших українських літераторів і вчених кінця 18-го - початку 19-го століття, сприяв проникненню й популяризації в Україні найновіших досягнень західноєвропейської культури і науки, в т.ч. в галузі астрономії, математики та фізики. Єпископ Чигиринський, Смоленський і Дорогобузький.  
 Народився у 1762 році (с.Білоцерківці Пирятинського р-ну Полтавської обл.) у сім’ї священика о.Якима Фальковського. 
   Іриней Фальковський був високоосвіченою людиною, залишив по собі чималу творчу спадщину. Він автор численних рукописних творів з різних галузей знання, збірок духовної та світської поезії, писаної латинською, російською, німецькою  і французькою мовами, історичних і географічних творів, статей із медицини, статистики, астрономії, математики, укладач підручників, календарів.  Спадщина Фальковського налічує 92 томи рукописних творів, що зберігаються в ЦНБ АН України у Києві.


    Особливу увагу приділяв науці астрономії. Описав видимий рух Сонця та залежні від нього явища, а також рух Місяця і пов’язані з ним затемнення .
   Понад 20 років викладав арифметику, алгебру, геометрію, астрономію, граматику, поезію, філософію, богослов’я, теологію, архітектуру, німецьку мову у Києво-Могилянській академії. У 1803-1804 роках - ректор академії.
   Вирізнявся працелюбністю, енергійним, живим і світлим розумом. У побуті був суворий аскет. Виступав з різким осудженням кріпосництва, наказуючи підвідомчим особам по можливості захищати селян від насильства поміщиків. Не знаходячи в навколишній дійсності відповідності своїм ідеалам, страждав душею і вступав у суперечки з можновладцями.
    1786 р. прийняв постриг під іменем Іринея, через три роки призначений архімандритом Гамаліївського монастиря, а згодом - Києво-Братського. 1807 р. призначений єпископом чигиринським, вікарієм Київської митрополії. 1813 р. призначений настоятелем Києво-Михайлівського монастиря, яким і залишався до кінця свого життя.
    Іриней Фальковський увійшов в історію як людина різнобічних наукових інтересів, викладач, поліглот, вчений,  поет, мислитель, що шанував Вольтера і створив Вільне поетичне товариство у Києві наприкінці XVIII ст., яке стало своєрідною школою для багатьох українських письменників і поетів. Його культурно-просвітницька діяльність була спрямована на підготовку фахових кадрів для православної церкви й освіту мирян. Знаряддям реалізації цієї шляхетної мети були книги, які Іриней вивчав і цінував.
 



Пропонуємо вашій увазі книгу
  "Києво-Могилянська академія 
в іменах",
 яка знаходиться у фонді читальної зали.


Немає коментарів:

Дописати коментар