22 січня, 2023

240 років з дня народження Стендаля

    Стендаль (справжнє ім'я Анрі Марі Бейль) народився 23 січня 1783 року у Греноблі (Франція), в родині адвоката Шерюбена Бейля. 
    У 13 років  Анрі почав навчання в Центральній школі Гренобля. З метою подальшого вивчення математичних дисциплін у 1799 році він приїхав до Парижа для проходження навчання в Політехнічній школі. 
    У Париж він прибув на наступний день після державного перевороту, після якого на чолі Франції став Наполеон. Стендаль забув про свій намір стати інженером і повністю поринув у політичну авантюру. Через рік він отримав чин су-лейтенанта і відправився в Італію.
     Стендаль всім серцем полюбив цю країну і завжди вважав її своєю другою Батьківщиною. Книга "Расін і Шекспір" була першим твором реалістичної школи літератури. Стендаля не даремно називають великим майстром психологічного реалізму. 
   Після падіння Наполеона письменник оселився в Мілані, де їм були написані книги по музиці та живопису: "Життя Гайдна, Моцарта і Метастазіо", "Історія живопису в Італії", книга про подорожі по Італії "Рим, Неаполь, Флоренція" та інші твори. 
   У 1821-1830 роках він жив у Парижі і друкувався як літературний і художній критик. У цей же період вийшли його книги: "Про любов", "Життя Россіні", "Прогулянки по Риму" і роман "Арманс". Після перемоги Липневої революції і встановлення буржуазної монархії Стендаль був призначений французьким консулом в Трієст, а потім в Чівітта-Веккьо. Не забував він і про творчість.
    Останні 12 років життя письменника були найбільш плідними в його літературної діяльності. У цей період вийшли його відомі романи: "Червоне і чорне", "Пармська обитель", "Італійські хроніки", "Ченчи", "Ваніна Ваніні", та інші.
    Стендаль помер 23 березня 1842 року в Парижі після тривалої хвороби.

До ювілею письменника у відділі абонементу 
було підготовлено віртуальну виставку
 "Стендаль - основоположник реалістичного роману".

    Запрошуємо усіх хто бажає поринути у світ любовного роману та бурхливих подій Франції та Італії  XIX сторіччя.

                                                                                                  У статті використані інтернет матеріали

Немає коментарів:

Дописати коментар