27 січня, 2023

29 СІЧНЯ - ДЕНЬ ПАМ’ЯТІ ГЕРОЇВ КРУТ


   Бій, що відбувся 29 січня 1918 року на станції Крути, можна порівняти з багатьма кривавими трагедіями української нації. Ця історична подія  доводить силу духу українського народу, його витривалість, мужність й готовність українців за будь-яку ціну відстояти свою державу у загарбника.
  Відомо, що у бою під Крутами, за 130 кілометрів на північний-схід від Києва, з українського боку участь взяло близько 600 студентів. Добровольчий Студентський Курінь, що складався з студентів Університету імені Святого Володимира, новоствореного Українського Народного Університету та гімназистів Київських гімназій. Студенти повинні були складати лише допоміжну частину. Але вступили в нерівний бій із більшовицькими військами, чисельність яких налічувала близько 5 тисяч, відстоюючи право українського народу жити у власній державі.
  Один підрозділ студентів, який відступав до Києва, заблукав у темряві та випадково повернув до станції Крути, яка на той час уже була зайнята більшовиками. Вони потрапили в полон. Спочатку хлопців жорстоко катували, а потім розстріляли. Пізніше цей трагічний момент описав український поет Павло Тичина у своєму вірші "Пам'яті тридцяти".
  Ціною свого життя юні герої зупинили наступ ворога на два дні, що дало змогу представникам УНР підписати Брестський мирний договір із країнами Четвертного союзу. Підписання Брестської мирної угоди означало визнання самостійної Української Народної Республіки суб’єктом міжнародних відносин.
  Точна кількість загиблих не відома досі. Деякі дослідники кажуть, що померло близько 250 бійців, сучасні оцінки - 70-100 осіб. При цьому більшовиків загинуло щонайменше 300.
  За рішенням Української Центральної Ради, 19 березня 1918 року тіла студентів перевезли до Києва та урочисто поховали на Аскольдовій могилі.
  Хоробрість та самопожертва героїв Крут стала прикладом для багатьох захисників України. Через самовідданість Батьківщині, крутянців у публіцистиці часто називають "першими кіборгами".
   У січні 2007 року Президент України Віктор Ющенко підписав Указ "Про вшанування пам'яті героїв Крут". Відтоді цей день відзначають на державному рівні.
   До 100-ї річниці історичних подій під Крутами, на честь героїв Крут  було знято  художній фільм "Крути 1918".             
   27 січня в нашій бібліотеці повинна була відбутись історико-патріотична година з   презентацією показу цього фільму. Для перегляду  були запрошені учні  Київського регіонального вищого професійного училища будівництва. Але через надзвичайні обставини, через  ракетні обстріли міста, навчання в  учбовому закладі  будуть проходити у дистанційному форматі. 
   Сподіваємось, що в нас буде можливість  провести запланований захід, щоб діти переглянули фільм "Крути 1918" для ознайомлення з історією тих подій,  знали про подвиг українських юнаків, що стали на захист новоствореної Української держави,  знали та поважали історію свого народу .
                               https://kinoukr.com/3110-kruty-1918.html

Немає коментарів:

Дописати коментар