19 січня, 2023

До 160-річчя початку Польського повстання 1863–1864 рр.

Польське повстання 1863-1864 років 
 Січневе повстання - шляхетське повстання 1863-1864 років на землях колишньої Речі Посполитої. Разом із поляками у повстанні взяли участь литовці, білоруси й українці .
 Найбільше повстання, що знайшло підтримку міжнародної громадської думки. Повстання мало характер партизанської війни, під час якої відбулося близько 1200 битв і сутичок.   Скінчилося поразкою повстанців, з яких кількадесят тисяч загинули в сутичках, близько 1000 були страчені, близько 38000 засуджені до каторги чи заслані до Сибіру, а близько 10000 подалися на еміграцію.
 Обурений насильницьким поділом його території і ліквідацією самостійної держави Речі Посполитої, протестуючи проти тяжкого національного гніту, польський народ (а також інші народи, що входили в Річ Посполиту: литовці, білоруси, українці) не припиняли боротьби за своє визволення.
 На початку 60-х років XIX століття визвольний рух охопив значні маси населення колишньої Речі Посполитої. Після початку повстання у Варшаві було створено Національний Уряд, який видав "Маніфест" в якому закликав народи до боротьби проти окупації Російської імперії та створення Речі Посполитої Трьох народів.
 Незважаючи на крах Польського повстання 1863–1864 рр., його вплив на подальшу історію Європи неможливо переоцінити. Воно сприяло загальному піднесенню патріотичного духу серед народів як Російської імперії, так і інших народів, що знаходилися у складі великих держав та відчували свої права утисненими.
 Сторінки історії України та Польщі драматичні, часом трагічні, мають різні аспекти. Але це відобразилось на долях людей, які жили в Україні. І це - найцікавішій історичний матеріал, який треба вивчати і досліджувати.

 Ліна Станіславівна Агаркова більш детально розповіла про  суть і характер найбільшого та останнього в ХІХ столітті польського повстання .

З нагоди ювілейної дати 
                      160-річчя початку Січневого повстання в Польщі  
у читальній залі відбувся перегляд  відеофільму 
"Польське повстання 1863 р.".

Немає коментарів:

Дописати коментар