16 листопада, 2023

16 листопада - Міжнародний день толерантості



  16 листопада 1995 року  держави-члени ЮНЕСКО  ухвалили  Декларацію принципів терпимості. У ній йдеться про рівність усіх людей, незалежно від їхнього віросповідання, сексуальної орієнтації, етносу,  кольору шкіри або світогляду. Ці принципи закріпили у Загальній декларації прав людини, що проголошує неприйняття усіх форм дискримінації, недопущення геноциду і покарання за нього.
 У листопаді 2015 року Верховна Рада України прийняла "антидискримінаційну" поправку до Трудового кодексу, чим додатково законодавчо закріпила недопущення дискримінації людей на робочому місці за всіма із цих ознак, вкотре підтвердивши демократичність та толерантність українського суспільства.
 Толерантність в перекладі з англійської - можливість почути іншого, зрозуміти іншого. Це мистецтво жити поруч з несхожим, спосіб вирішення конфліктів, мистецтво цивілізованого компромісу.
 Слова відомого українського філософа-просвітителя Григорія Сковороди найбільш влучно відображають актуальну проблему сьогодення: проблему взаєморозуміння. "Любов виникає з любові: коли хочу, щоб мене любили, я сам перший люблю".
  У суспільстві толерантність означає терпимість до інших думок, поглядів, традицій . Для того, щоб людство успішно розвивалося, треба знаходити спільну мову, адже толерантність людей є найважливішою умовою миру і злагоди в сім’ї, колективі, суспільстві. 
  Толерантна людина - це перш за все особистість, якій притаманні духовні, моральні цінності та якості. Як писав Олександр Довженко: "…людина повинна бути Людиною…". Цей вислів пояснюється тим, що кожен з нас повинен задуматися над своїм відношенням до інших, вміти правильно підтримати один одного, поважати людей, прислуховуватися до інших думок та бути обережними з різкою критикою.

Немає коментарів:

Дописати коментар