23 листопада, 2023

До Дня пам'яті жертв голодоморів (90-і роковини Голодомору 1932-1933 років в Україні)

  


  Історики називають причиною голоду репресивну політику хлібозаготівлі, яку проводила комуністична влада. Таким чином влада хотіла упокорити українців, остаточно ліквідувати спротив режиму та боротьбу за відродження власної державності.
  Голодомор в Україні визнаний геноцидом на законодавчому рівні і в судовому порядку.
    Наймасштабнішим з голодоморів був Голодомор 1932-1933 років.
  Від голодомору в Україні померло щонайменше 3,9 мільйона людей. Кількість жертв у всьому СРСР оцінюють у близько сім мільйонів.
  Інститут демографії та соціальних досліджень розробив методологію оцінки втрат України внаслідок Голодомору 1932-1933 років на основі статистичних даних та сучасних методів демографічного статистичного аналізу. Так з'явилася цифра загиблих від Голодомору у 3,9 мільйона людей. Саме цю цифру вважають найбільш науково доведеною.
  Деякі історики називають суттєво більші цифри, зокрема Інститут національної пам'яті припускає, що загиблих в Україні близько семи мільйонів.
      В Україні ведуть  Єдиний реєстр жертв Голодомору.
     У рамках стратегії національно-патріотичного виховання дітей та молоді,  до цієї трагічної дати було проведено годину історії "Три колоски, закуті дротом" для студентів Київського професійного коледжу цивільного будівництва.



   Дар'я Чудінова - журналіст, екскурсовод музею Голодомору, перекладач, поетеса провела годину історії та презентувала слайд-фільм "Голодомор", в якому розглянуто тему  психологічних наслідків Голодомору для України та  їх подолання.



До Дня пам'яті жертв голодоморів
(90-і роковини Голодомору 1932-1933 років в Україні) 
було оформлено виставку - реквієм "Три колоски, закуті дротом".



Завдяки жахливим спогадам про Великий Голод
кожне нове покоління українців 
не повинне забувати його причини та наслідки, 
щоб ніколи
 не допустити повторення голодоморів.

Немає коментарів:

Дописати коментар