23 грудня, 2023

Різдво ступає на поріг

         Різдво – це дуже важливе свято для українців, воно вважається другим після Великодня великим святом в Україні, і з ним пов’язано чимало традицій та обрядів. Однак у різних регіонах країни є багато своїх особливостей святкування Різдва, які закладені не тільки багатовіковою історією та культурою, але й географічним розташуванням та навіть сусідством з іншими країнами.
   Як святкують Різдво Христове у різних куточках України та з чим пов’язані ці особливі традиції?

  На заході України збереглися свої особливі традиції святкування Різдва, адже тут, гірські традиції бойків, лемків та гуцулів переплелися з угорськими та румунськими традиціями. Наприклад:
  У гірських регіонах переддень Різдва називають не Святвечір, а Корочун. Ця назва, а також певні традиції, наприклад, приготування святкового калача, прийшла у регіон через вплив Угорщини.
 
    У низинних районах Закарпаття кутя – не для всіх є обов'язковою стравою, у деяких селах її замінили бобальки. Бобальки — це кульки з тіста, які спочатку запікають, а після готують ще деякий час на парі та посипають маком або горішками.

   
   На Прикарпатті й досі є традиція з відвідування цвинтаря з кутею та свічкою перед початком святої вечері. Так українці запрошують до столу найближчих померлих родичів. А після повернення додому заведено продувати своє місце за столом, щоб ненароком не сісти на душу предка.
 
   

    На Галичині та Лемківщині заведено приносити з церкви проскурки (прісний хлібець) та класти його на миску з медом.
    



   У деяких регіонах Львівщини й досі місцеві жителі плетуть солом’яних павуків, які є захистом для будинку та символом родючості для жінки.


   На Буковині (західна частина Чернівецької області) заведено сідати за святковий стіл дуже рано, щоб після Святого вечора діти не боялися йти колядувати.
   На Поліссі (сучасні північні райони Волинської, Рівненської, Житомирської, Київської, Чернігівської та Сумської областей) також збереглися деякі унікальні особливості. Наприклад, якщо загалом в Україні заведено готувати 12 страв, то на Поліссі не у всіх районах дотримуються цієї традиції̈. Насамперед це пов'язано з тим, що за давніх часів багато місцевих жителів не могли собі дозволити навіть пшеничку кутю з медом, а тому готували її з ячменю, а тому на стіл готували стільки, скільки могли.
   Також на Поліссі є своя унікальна страва – бурда, яку готують з розтертого та обсмаженого конопляного насіння, а після додають сюди чорницю та груші-дички.
   Крім цього, у деяких районах і досі ставлять головки часнику по краях столу, щоб захистити дім від злих духів.

     
    Сьогодні збереглося не так багато давніх традицій у центральних регіонах України, однак на Київщині та Черкащині, на відміну від інших регіонів країни, кутю та покуть зазвичай відносили жінки.
  На півдні України й досі збереглася традиція відносити своїм хрещеним святу вечерю. Діти несуть своїм хрещеним батькам кутю, цукерки та інші смаколики, а натомість отримують гроші та солодощі.

На сході України заведено варити кутю з рису, а також ставити на стіл пироги (вареники).







З прийдешнім Різдвом! 
Бажаємо вам добра і світла, тепла і благополуччя. 
Нехай на всій планеті настане довгоочікуваний мир!

У статті використані інтернет-матеріали, зокрема сайту ГС "Візіт Юкрейн".


Немає коментарів:

Дописати коментар