01 грудня, 2023

3 грудня - Міжнародний день людей з інвалідністю


З любов’ю до життя

  Міжнародний день людей з інвалідністю  встановлений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН 14 жовтня 1992 року, який відзначається щорічно 3 грудня. Генеральна Асамблея закликала держави проводити подальшу інтеграцію осіб із інвалідністю в життя суспільства. Міжнародний день людей із інвалідністю не є святом, а покликаний привернути увагу до проблем цих людей, захисту їхніх прав, гідності і благополуччя, акцентує увагу суспільства на перевагах, які воно отримує від участі людей з інвалідністю у політичному, соціальному, економічному і культурному житті. Цей день є нагадуванням людству про його обов'язок виявляти турботу і милосердя до найбільш незахищеної частини суспільства - людей із інвалідністю.
   У ЦБС Голосіївського району  протягом кількох років діє соціокультурний проєкт "З любов’ю до життя". Мета проєкту: підтримка людей з обмеженими фізичними можливостями шляхом співпраці з організаціями, які їх об’єднують, створення умов для розкриття творчих здібностей особистостей, допомога в інтеграції у суспільне життя.
 Бібліотеки  ЦБС  співпрацюють з Всеукраїнським парламентом працездатних інвалідів на чолі з Володимиром та Світланою Петровськими, ГО "Джерело натхнення", яке очолює Світлана Одинець та іншими.

    Студія-галерея творчості інвалідів "Ми духом незламні", створена Жоржем Шанаєвим, отримала звання народного аматорського колективу у 2009 році. Жорж Шанаєв - науковець, художник, громадський діяч, учасник ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, назвою галереї "Ми духом незламні" підкреслив кредо її діяльності. Галерея відкрита для всіх, незалежно від соціального стану, віку та місця проживання. Адже головне для людини - це вміння підтримувати одне одного, не дати згаснути іскрі творчості та натхнення.

  Члени організації "Всеукраїнський парламент працездатних інвалідів" зайнятий різноманітними видами діяльності: залучають людей з фізичними вадами до видів художньої творчості, виявляють нові таланти, залучають молодь до вивчення історії та національних традиції України, обмінюються досвідом реабілітації та адаптації інвалідів у суспільстві, привертають увагу державних, громадських організацій до нагальних проблем. У цьому вони завжди мають підтримку працівників та користувачів бібліотек ЦБС.
   Напередодні Міжнародного дня інвалідів у ЦРБ Голосіївського району відбулась творча зустріч з поетесою Світланою Шевченко. Її поетичні строки торкаються кожного серця. Програмний твір називається: "Я так закохана в вірші":

"Для них, моїх коханих діточок,
Що у пекельних муках народились,
Барвистих назбираю квіточок
І заплету в вірші, аби вони веселкою світились"

  У бібліотеці "Деміївській" відкрилась виставка художніх, графічних та фоторобіт Вадима Шевченка - професійного художника, що має диплом магістра мистецтвознавства. Він нещодавно став членом ГО, але бере активну участь у заходах.

  А Борис Кононенко - наш давній друг. Численні виставки художніх робіт відбулись у бібліотеках ЦБС. Він - самобутній художник, винахідник цікавого жанру - Хмар-арту. Якщо небесні хмари пливуть у часі та просторі, то земні "хмари" - плями різних конфігурацій, породжені різними чинниками природи і фіксуються поглядом художника.

"Я поринув у вітряний шум,
У сповільнений танець хмарок,
Я прийняв до серця їх сум
І зрівняв з їх летом свій крок.
Із далеких світів пролунали
До мене незнані пісні
І в серці моїм запалали
Мов зорі, краплини ясні"

   Нова  виставка акварельних робіт Бориса Кононенка відкрилась у читальній залі ЦРБ Голосіївського району м. Києва. Ця подія відбулась напередодні відзначення 60-річчя його творчої діяльності.

Бажаємо усім нашим друзям, багаторічним партнерам, 
цікавим творчим особистостям міцного здоров’я, 
творчої наснаги та натхнення!


 Публікація підготовлена Логвиненко З.А.


Немає коментарів:

Дописати коментар