05 грудня, 2023

Історія на екрані. 110 років від дня народження М.Амосова

  Видатний український вчений, кардіохірург, батько української біокібернетики, письменник і громадський діяч Микола Амосов, росіянин за походженням, більше половини життя, свої плідні роки, провів в Україні, де й отримав світове визнання. У 2008 році за результатами опитування громадської думки Амосов був визнаний "великим українцем всіх часів", другою людиною, після Ярослава Мудрого, удостоєною такого почесного звання.
    В 1963 році він першим в СРСР здійснив протезування мітрального клапана серця, а в 1965 запровадив антитромбічні протези серцевих клапанів. За роки своєї кардіохірургічної практики Амосов провів понад 6 тисяч операцій на серці.
  Амосов дуже серйозно захоплювався біокібернетикою. Створював евристичні моделі особистості та моделі суспільства. В похилому віці він кинув виклик старінню і розробив власну систему навантажень та обмежень. Амосов писав книги, за що отримав визнання не лише в Україні, а й за кордоном. Його найвідоміші твори - "Роздуми про здоров’я" "Думки та серце", "Записки з майбутнього", "Книга про щастя та нещастя", "Записки воєнного хірурга".
   Академік Амосов - геній світової медицини, новатор, людина-епоха - прожив велике сповнене сенсу життя на користь людству і дожив майже до 90 років. Лікар, який врятував тисячі життів і до 80 років не випускав скальпеля з рук.

У рамках проєкту "Історія на екрані" пропонуємо
до перегляду документальний фільм
"Обличчя української історії.
Микола Амосов"


У публікації використано інтернет матеріали https://www.museumsun.org/person/68/

Немає коментарів:

Дописати коментар