13 травня, 2024

175 років з дня народження Панаса Мирного

    Панас Мирний належить до тих українських класиків пера, яким вдалося одночасно побудувати блискучу державну кар'єру та реалізувати себе у письменництві.
Панас Якович Рудченко (Панас Мирний) народився 13 травня 1849 року в родині бухгалтера повітового казначейства в місті Миргороді на Полтавщині. При хрещенні нарекли Афанасієм.
   У 13 років майбутній класик української літератури закінчив освіту. Знання отримав в Гадяцькому повітовому училищі, яке славилося своїми викладачами. Був відмінником і не раз отримував грамоти. І вже у 14 років став писарем у повітовому суді Гадяча.
   Перші твори Рудченко під псевдонімом Панас Мирний видавалися у Львові. Ніхто навіть не здогадувався, хто такий цей Мирний.
   Свої твори Панас Якович складав ночами. При чому, багато з них були записані в бухгалтерських книгах. Хоча і паперу він використовував чимало. До речі, в одному з музеїв зберігається спеціальний ніж для розрізання паперових аркушів, який використовував письменник.
   Він увійшов в українську літературу як основоположник соціально-психологічного роману і повісті, майстер великих прозових жанрів, «свіжий і сильний талант» (І. Франко). Власною творчістю він зумів розкрити неповторність, красу, мелодійність української мови, адже першими його учителями були рідна пісня і казка.
   У немилість до царського режиму письменник потрапив в 1914 році: він виступив зі статтею, якою висловив протест і глибоке обурення тим, що влада заборонила святкувати столітній ювілей Тараса Шевченка. Почався розшук "політично підозрілих осіб". У будинку Рудченко також провели обшук. Завдяки псевдоніму він не був відомий, тому перевірку поліція провела не дуже ретельно. На щастя, ніхто не додумався заглянути в ящик, що стояв у передпокої, призначений для зберігання сала. А саме там Панас Мирний ховав свої рукописи.
   Жовтневий переворот і більшовицьку революцію не сприйняв.
Однак через хвороби, фінансову скруту і потребу утримувати сім’ю, після зайняття Полтави більшовиками змушений був працювати в Полтавському губернському фінвідділі.
     Помер 28 січня 1920-го у Полтаві. В будинку, де проживав письменник, створено меморіальний музей.

До цієї дати  пропонуємо вашій увазі
 виставку-портрет
"Мрійник та симфоніст української прози"


В статті використані інтерент-матеріали.

Немає коментарів:

Дописати коментар