22 травня, 2024

165 років від дня народження Артура Конан Дойля

 

   Англійський письменник, публіцист і журналіст Артур Ігнатіус Конан Дойл народився 22 травня 1859 року в столиці Шотландії Единбурзі на Пікарді-плейс в сім'ї художника й архітектора.
   У дитинстві Артур багато читав, мав різнобічні інтереси. Його улюбленим автором був Майн Рід, а улюбленою книжкою - "Мисливці за скальпами".
    У 1881 році Конан Дойл закінчив медичний факультет Единбурзького університету і як корабельний медик здійснив подорож до Африки. Повернувшись на батьківщину, він зайнявся медичною практикою в одному із районів Лондона. Захистив дисертацію, став лікарем медицини. Але поступово почав писати оповідання та нариси до місцевих журналів. Якось він згадав одного дивака, якогось Джозефа Белла, який був викладачем в Единбурзькому університеті і періодично вражав своїх учнів своєю надмірною спостережливістю та вмінням за допомогою "дедуктивного методу" розібратися в найскладніших і заплутаних проблемах. Так Джозеф Белл під вигаданим ім'ям детектива-любителя Шерлока Холмса з'являється у більш ніж 60 творах Конан Дойля.
    Читачі вимагали від автора нових творів про улюбленого героя, але Конан Дойл розумів, що фантазія його поступово згасає і написав кілька творів з іншими головними героями - бригадиром Жераром і професором Челенджером. Дойл багато подорожував, плавав судновим лікарем до Арктики на китобійному судні, до Південної та Західної Африки, служив польовим хірургом під час англо-бурської війни.   
 
      В останні роки життя Конан Дойл захопився спіритизмом. Також вийшли три томи його віршів. 
    Помер Конан Дойл у 1930 році у віці 71 року. Він сам написав свою епітафію: 
Я виконав своє просте завдання, 
Якщо дав хоча б годину радості 
Хлопчикові, який вже наполовину чоловік, 
Або чоловікові з душею хлопчика.

Немає коментарів:

Дописати коментар