12 липня, 2024

«Україна: пекельний 22-й. Народний щоденник» ‒ презентація книги документалістики

     11 липня в Колонній залі Київської державної адміністрації відбулася презентація книги «Україна: пекельний 22-й». Цей захід відвідали працівники ЦБС Голосіївського району разом з представником управління культури ГРДА Тетяною Верменич. Книга видана за підтримки Департаменту суспільних комунікацій міста Києва. 


     Директорка Департаменту Мирослава Смірнова зазначила, що книга презентована до Дня Української Державності. Пані Мирослава подякувала впорядникам видання за ту величезну роботу, яку вони зробили, щоб показати світові реальну історію війни.


     На заході були присутні голова постійної комісії з питань культури, туризму та інформаційної політики Вікторія Муха, а також уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь, який зазначив, що ця книга ‒ відбиток епохи і вона має бути перекладена багатьма мовами, аби донести до закордоння правду про те, що відбувалося в Україні в перші дні повномасштабного вторгнення.






     Народний щоденник «Україна: пекельний 22-й» отримав найбільшу кількість балів від членів Видавничої ради, що функціонує при Департаменті суспільних комунікацій міста Києва. Свою позицію щодо необхідності видання саме цієї збірки обґрунтували члени Видавничої ради Ольга Романюк та Дмитро Чистяк.


     Виступ Ольги Романюк був перерваний повітряною тривогою і гості заходу вимушені були спуститися до укриття, де презентація і продовжилася.





     Видавець, голова благодійного фонду «Бібліотечна країна» Ігор Степурін повідомив, що книга друкувалася в Харкові, частина накладу була направлена до Національної бібліотеки ім. Ярослава Мудрого і 8 липня пережила масований ракетний обстріл Києва. Книжки вижили і будуть доставлені до бібліотек країни.


     «Україна: пекельний 22-й» ‒ певною мірою щоденник перших місяців цієї війни. Авторки й упорядниці Юлія Бережко-Камінська і Алла Багірова розповіли присутнім що мотивувало їх до написання цієї книги, поділилися своїми враженнями, своєю історією війни.


     Унікальність книги в тому, що вона складається з безлічі коротких, але ємних емоційних текстів українців різного віку, соціального стану, з різних частин країни і навіть світу. Ці тексти написані не постфактум, а буквально від початку повномасштабної війни, тут і зараз, у підвалах та бомбосховищах, коли вибухають і горять будинки, тривають бої…
     Книга вражає читача реальними фотографіями тих днів. Базовими для видання стали світлини трьох фотожурналістів ‒ Олега Гриба з Ірпіня, Юрія Вереса і Євгена Сосновського, якому дивом вдалося після 62-х днів російської окупації вивезти з Маріуполя свої матеріали.



     Серед присутніх були і наші захисники, які в перші дні війни боронили Київ, стали на захист Гостомеля, звільняли Ірпінь та інші міста.


      В залі були і люди, дописи яких на фейсбуці представлені в книзі, читачі з різних регіонів України.












    «Україна: пекельний 22-й. Народний щоденник» вже є в усіх бібліотеках Голосіївського району, тож радимо її до читання.




Немає коментарів:

Дописати коментар