17 жовтня, 2024

Великий український вчений Михайло Максимович


     Гідно відзначили 220-річчя від дня народження Михайла Максимовича у бібліотеках ЦБС Голосіївського району. Круглий стіл у бібліотеці “Деміївській” зібрав науковців та краєзнавців, а зустріч в інтернет-центрі ЦРБ “Голосіївська” відбулась за участю представників широкого кола громадськості.


     З великою цікавістю присутні подивились три частини авторського фільму Володимира Корсакова, в якому він докладно показав місця в Україні, пов’язані з життям та діяльністю Михайла Максимовича. 

Проєкт Володимира Олексійовича “Геній місця” популяризує творчість видатних українців через місця, де вони народились, жили та померли. У стрічці про Михайла Максимовича показані рідна Сіверщина вченого, де він народився, Київ, де став першим ректором університету святого Володимира, і, нарешті, Михайлова гора, де прожив більшу частину свого життя і був похований.
     У фільмі Володимир Корсаков відобразив багатогранність творчості видатного українця, зокрема його внесок в ботаніку, історію та фольклор. Присутні також ознайомились з історією родини Максимовича, коріння якої походить з козаччини. Увагу було приділено і дружбі Максимовича з Тарасом Шевченком та його відносинам з українськими письменниками та видавцями.


     В обговоренні активну участь взяли історикиня, науковиця Євніка Ліньова та журналіст і письменник Андрій Костюченко, автор багатьох статей у популярних журналах.


     Поетичну частину зустрічі представили членкиня НСПУ, гумористка Тетяна Коноваленко та відома поетка, актриса, громадська діячка Наталія Савіна. Вони організовують у ЦРБ поетичні зустрічі, на яких виступають учасники літературної студії ім. Василя Дробота при НСПУ. Наступна зустріч з сучасними українськими поетами планується на День української писемності.





     Поєднання різних видів мистецтва та творчості дає можливість показати і познайомити людей з цікавими особистостями, творами різних жанрів. І ще раз довести, що українці ‒ талановита й завзята нація, яка цінує та зберігає духовні скарби народу та його ідентичність.


До Міжнародного дня художника


За ініціативою Спілки художників України
13 жовтня відзначається День художника.

 Мистецтво вічне. У цей день українці вшановують художників, які попри війну, створюють культурну спадщину України.
 Творча зустріч з нагоди Міжнародного дня художника була присвячена творчості талановитих Героїв: Олексія Дурмасенка дизайнера, художника та флориста - кіборга Динамо, який загинув в бою 29.12.2014 року,  Жоржа Шанаєва, графіка, заслуженого Чорнобильця ліквідатора ЧАЕС, члена спілки художників України та нашого співробітника Олега Дурмасенка.
 

 Олег ( художній псевдонім Гліб Гржибовський) представив свої неймовірні, філософські картини.


Вітаємо митців з Днем художника! 
 Бажаємо, щоб життя було сповнене фарб і гармонії,
 а  натхнення завжди було  вірним супутником!


16 жовтня, 2024

170 років від дні народження Оскара Вайльда

    Оскар Фінґал О’Флагерті Вілс Вайльд (1854-1900) - ірландський філософ, естет, письменник.
    Оскар Вайльд народився в Дубліні 16 жовтня 1854 року. Навчався в Королівській школі Портора, місто Енніскіллен. Проявивши схильність до навчання і жагу до знань, майбутній письменник закінчив з відзнакою знаменитий університет Оксфорда.
      Після закінчення навчання, переселився до Лондона. А потому у США.
    Вайльд був одружений та мав двох синів - Сиріл і Вівіан, для яких він і складав казки.
    В 1895р. за звинуваченням у содомії Вайльда засуджують до 2 років тюремного ув’язнення та виправних робіт. Тюрма повністю зламала його, більшість друзів від нього відвернулися. У в’язниці Оскар дізнається про смерть матері і еміграцію дружини, яка змінила прізвища дітей.
Звільнений в травні 1897р. він переїхав до Франції і змінив ім’я на Себастьяна Мельмота. 30 листопада 1900р. - Оскар Вайльд помер у вигнанні у Франції від гострого менінгіту.
    Оскар Вайльд - один із найвідоміших письменників в історії. Прибічник естетичного руху XIX століття, він звертав увагу на красу більше, ніж моральні та соціальні цінності. Він працював заради мистецтва.
    Початок творчої діяльності -1881 р., коли була опублікована поетична збірка "Вірші" . За своє життя Вайльд написав дев'ять п'єс, один роман і безліч віршів, оповідань і нарисів. Серед його найвідоміших робіт - поема "Балада Редінзької в'язниці", п'єса "Як важливо бути серйозним".
Оскар Вайльд написав всього один роман, який і прославив його на весь світ - "Портрет Доріана Грея". Ця книга стала культовою, і її екранізували кілька десятків разів.
    Він також був відомий своєю дотепністю і обдарованістю: хто його знав, розповідав, що коли Оскар починав говорити - вся увага була прикута до нього.
    У 2007 році телеканал BBC провів опитування громадян Великої Британії з метою з'ясувати, кого вони вважають своїм найдотепнішим співвітчизником усіх часів. За підсумками опитування перше місце посів саме Оскар Вайльд.
 Ми підготували виставку присвячену ювілею видатного письменника 
"Цей загадковий Оскар Вайльд"
Запрошуємо познайомитися з його творчістю.

До Міжнародного дня художника



ЗАПРОШУЄМО 
УСІХ БАЖАЮЧИХ ДО ЧИТАЛЬНОЇ ЗАЛИ ЦРБ "ГОЛОСІЇВСЬКА"
16 ЖОВТНЯ НА 15 ГОДИНУ



14 жовтня, 2024

До Європейського Дня боротьби з торгівлею людьми

 Європейський День боротьби з торгівлею людьми є нагадуванням про актуальність проблеми торгівлі людьми та про необхідність об’єднання зусиль для протидії цьому явищу, переслідуванні злочинців, наданні допомоги потерпілим. 
  Торгівля людьми - це форма сучасного рабства та порушення прав людини, з метою отримання прибутку з експлуатації чоловіків, жінок і дітей.  Це не лише сексуальна експлуатація або випадки, пов’язані із викраденням людей.    Більшість постраждалих серед українців перебували в трудовій експлуатації або були втягнені в злочинну діяльність.

Форми торгівлі людьми:
сексуальна експлуатація;
використання в порнобізнесі;
втягнення у злочинну діяльність;
залучення в боргову кабалу;
усиновлення (удочеріння) з метою наживи;
використання в збройних конфліктах;
примусова праця;
примусова вагітність;
вилучення органів;
проведення дослідів над людиною без її згоди.

Виставка інформаційних буклетів 
"Стоп! Торгівлі людьми"


Екскурсія до бібліотеки

    Сьогодні учні 2-а класу СШ №36 ім. С.П. Корольова завітали до нашої бібліотеки де їм була проведена екскурсія. Бібліотекар Світлана Доброва  познайомила їх з чарівним та фантастичним світом, що дарує бібліотека. Маленькі гості пройшлися вулицями "казкового містечка" бібліотеки, заглянули до "чарівних палаців"  -  стелажів, на яких живуть наші друзі -  книжки.

    Розмовляли про розмаїття цікавих книжок, згадували улюблених героїв, розгадували загадки.

       Юні відвідувачі з цікавістю оглянули яскраві книжкові полиці, дізналися правила користування бібліотечним фондом і поводження з книжками, отримали поради бібліотекаря, як обрати собі книгу для читання.

    Діти відвідали казкову виставку творчості вихованців Наталі Веселицької, старшого наукового співробітника Київського літературно-меморіального музею Максима Рильського.


    Сподіваємося що з цього дня бібліотека стане
 для другокласників улюбленим місцем для читання.