16 жовтня, 2024

170 років від дні народження Оскара Вайльда

    Оскар Фінґал О’Флагерті Вілс Вайльд (1854-1900) - ірландський філософ, естет, письменник.
    Оскар Вайльд народився в Дубліні 16 жовтня 1854 року. Навчався в Королівській школі Портора, місто Енніскіллен. Проявивши схильність до навчання і жагу до знань, майбутній письменник закінчив з відзнакою знаменитий університет Оксфорда.
      Після закінчення навчання, переселився до Лондона. А потому у США.
    Вайльд був одружений та мав двох синів - Сиріл і Вівіан, для яких він і складав казки.
    В 1895р. за звинуваченням у содомії Вайльда засуджують до 2 років тюремного ув’язнення та виправних робіт. Тюрма повністю зламала його, більшість друзів від нього відвернулися. У в’язниці Оскар дізнається про смерть матері і еміграцію дружини, яка змінила прізвища дітей.
Звільнений в травні 1897р. він переїхав до Франції і змінив ім’я на Себастьяна Мельмота. 30 листопада 1900р. - Оскар Вайльд помер у вигнанні у Франції від гострого менінгіту.
    Оскар Вайльд - один із найвідоміших письменників в історії. Прибічник естетичного руху XIX століття, він звертав увагу на красу більше, ніж моральні та соціальні цінності. Він працював заради мистецтва.
    Початок творчої діяльності -1881 р., коли була опублікована поетична збірка "Вірші" . За своє життя Вайльд написав дев'ять п'єс, один роман і безліч віршів, оповідань і нарисів. Серед його найвідоміших робіт - поема "Балада Редінзької в'язниці", п'єса "Як важливо бути серйозним".
Оскар Вайльд написав всього один роман, який і прославив його на весь світ - "Портрет Доріана Грея". Ця книга стала культовою, і її екранізували кілька десятків разів.
    Він також був відомий своєю дотепністю і обдарованістю: хто його знав, розповідав, що коли Оскар починав говорити - вся увага була прикута до нього.
    У 2007 році телеканал BBC провів опитування громадян Великої Британії з метою з'ясувати, кого вони вважають своїм найдотепнішим співвітчизником усіх часів. За підсумками опитування перше місце посів саме Оскар Вайльд.
 Ми підготували виставку присвячену ювілею видатного письменника 
"Цей загадковий Оскар Вайльд"
Запрошуємо познайомитися з його творчістю.

Немає коментарів:

Дописати коментар