17 жовтня, 2024

Великий український вчений Михайло Максимович


     Гідно відзначили 220-річчя від дня народження Михайла Максимовича у бібліотеках ЦБС Голосіївського району. Круглий стіл у бібліотеці “Деміївській” зібрав науковців та краєзнавців, а зустріч в інтернет-центрі ЦРБ “Голосіївська” відбулась за участю представників широкого кола громадськості.


     З великою цікавістю присутні подивились три частини авторського фільму Володимира Корсакова, в якому він докладно показав місця в Україні, пов’язані з життям та діяльністю Михайла Максимовича. 

Проєкт Володимира Олексійовича “Геній місця” популяризує творчість видатних українців через місця, де вони народились, жили та померли. У стрічці про Михайла Максимовича показані рідна Сіверщина вченого, де він народився, Київ, де став першим ректором університету святого Володимира, і, нарешті, Михайлова гора, де прожив більшу частину свого життя і був похований.
     У фільмі Володимир Корсаков відобразив багатогранність творчості видатного українця, зокрема його внесок в ботаніку, історію та фольклор. Присутні також ознайомились з історією родини Максимовича, коріння якої походить з козаччини. Увагу було приділено і дружбі Максимовича з Тарасом Шевченком та його відносинам з українськими письменниками та видавцями.


     В обговоренні активну участь взяли історикиня, науковиця Євніка Ліньова та журналіст і письменник Андрій Костюченко, автор багатьох статей у популярних журналах.


     Поетичну частину зустрічі представили членкиня НСПУ, гумористка Тетяна Коноваленко та відома поетка, актриса, громадська діячка Наталія Савіна. Вони організовують у ЦРБ поетичні зустрічі, на яких виступають учасники літературної студії ім. Василя Дробота при НСПУ. Наступна зустріч з сучасними українськими поетами планується на День української писемності.





     Поєднання різних видів мистецтва та творчості дає можливість показати і познайомити людей з цікавими особистостями, творами різних жанрів. І ще раз довести, що українці ‒ талановита й завзята нація, яка цінує та зберігає духовні скарби народу та його ідентичність.


Немає коментарів:

Дописати коментар