10 жовтня, 2024

Пам'яті Віктора Баранова присвячується

 8 жовтня в читальній залі Публічної бібліотеки імені Лесі Українки відбулася публічна лекція, присвячена темі перекладів творів молдавських та румунських поетів українською мовою в творчості Віктора Баранова.

 Співробітники ЦРБ "Голосіївська" були запрошені на захід Сергієм Лучканиним.
 Сергій Лучканин, професор, доктор філологічних наук, член Національної спілки письменників України, мовознавець, перекладач. Багато років займається дослідженням румунської філології, історії Румунії, історії класичної філології.






 Участь у заході взяли уповноважені особи Посольств Румунії в Україні та Республіки Молдови в Україні. Представники посольств заявили про підтримку видань перекладів румунськомовних поетів Віктором Барановим, та для розширення можливостей для читачів бібліотек пізнавати румунськомовних авторів, придбати низку книг та передати їх українським бібліотекам.


 Віктор Баранов закінчив факультет філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка, де вивчав румунську філологію та багато років був головою Культурної асоціації "Україна-Румунія". Письменник переклав українською мовою вірші з творів таких класиків, як Міхай Емінеску, Васіле Александрі, Георге Кошбук, Нікіта Стенеску та інших.

 Переклади віршів Віктора Баранова прочитала наша співробітниця, вдова письменника Лідія Петрівна Баранова.










Письменницька постать Віктора Баранова багатогранна, 
і сьогоднішній захід показав ще один пласт таланту митця - 
це переклад творів румунськомовних поетів.

Немає коментарів:

Дописати коментар