23 квітня, 2020

«Чорнобиль… Трагедія… Пам’ять»


"Чорнобильський вітер по душах мете, 
Чорнобильський пил на роки опадає, 
Годинник життя безупинно іде… 
Лиш пам’ять, лиш пам’ять усе пам’ятає" 
/Олена Матушек/

 26 квітня 1986 року вогонь Чорнобиля опалив землю... Тридцять чотири роки тому на Чорнобильській АЕС  сталася жахлива аварія, яка вважається найбільшою техногенно-екологічною катастрофою за всю історію атомної енергетики.
 На   четвертому енергоблоці ЧАЕС відбулись два потужних вибухи з різницею в дві секунди. Сумарна радіація ізотопів, викинутих в повітря, склала 50 мільйонів кюрі, що в 30-40 разів більше, ніж при вибуху бомби в Хіросімі в 1945 році. В результаті аварії  був повністю зруйнований  атомний реактор, в навколишнє середовище потрапили радіоактивні речовини, а їх хмару рознесло територіями України, Росії, Білорусі та ряду країн Європи.  8 грудня 2016 року Генеральна Асамблея ООН своєю резолюцією проголосила 26 квітня Міжнародним днем ​​пам’яті про чорнобильську катастрофу (International Chernobyl Disaster Remembrance Day).
 Чорнобильська аварія стала не тільки величезною трагедією та глобальною екологічною катастрофою ХХ століття, а й уроком всьому людству, показавши, що ядерна енергія, яка вийшла з-під контролю, не визнає кордонів. Її наслідки відчутні дотепер.  
 Пам'ятники ліквідаторам і жертвам Чорнобильської аварії є в багатьох містах України. У Києві діє Національний Музей "Чорнобиль", в якому можна дізнатися про подробиці аварії, переглянути особисті речі ліквідаторів, історичні фото, документальні фільми про Чорнобиль.

 Жорж Іванович Шанаєв  відома людина  та давній друг нашої бібліотеки. Він учасник ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС (виконував роботи з герметизації конструкцій споруджуваного "Укриття" (Саркофагу) над зруйнованим 4-м блоком ЧАЕС), інвалід 2-ї групи, науковець, автор 20 винаходів, має патент Франції, низку раціоналізаторських пропозицій, 150 науково-технічних публікацій. Нагороджений: відзнакою "Винахідник СРСР", 7 дипломами науково-технічних конкурсів, 11 медалями виставок ВДНГ СРСР і УРСР, Державною премією СРСР в галузі науки і техніки. За розробку та впровадження технології відновлення нафтових резервуарів, підводних трубопроводів і корпусів суден на основі застосування спеціальних полімерних клеїв” (1985 р.), орденом "За відвагу у надзвичайній ситуації", орденом "За мужність, честь та милосердя" (2006 р.), орденом "Знак пошани" (2007 р.) та ін.  Жорж Іванович  єдиний водолаз в Радянському Союзі, який отримав Державну премію СРСР в галузі науки і техніки.



 Жорж  Шанаєв — художник-графік. Свій унікальний лаконічний стиль графіки він називає стилем петрогліфів (наскельні зображення). На його рахунку більше 100 персональних виставок. Лауреат і дипломант Всеукраїнських та міжнародних виставок, художніх конкурсів. Перебуваючи на лікарняних ліжках протягом 30 років автором написані за допомогою туші та чорнила 53 графічні роботи, присвячені темі осмислення наслідків Чорнобильської катастрофи для людства та екології планети. Вже багато з цих робіт було представлено в нашій бібліотеці. 
  Зокрема, до День Чорнобильської трагедії у читальній залі  експонується виставка-присвята "Чорна спадщина Чорнобиля", яку доповнили графічні роботи Жоржа Шанаєва. Також на виставці представлені документальні матеріали та художні твори.



Шановні користувачі! 
Більш детальніше ознайомитись з матеріалами виставки 
у вас буде можливість  після карантину.

Пропонуємо вам переглянути матеріали блогу "Творчість колег та друзів",
 розділ "ЧОРНОБИЛЬСЬКА ТРАГЕДІЯ", 

де представлені графічні роботи Ж.І. Шанаєва
http://clsgtvorchist.blogspot.com/p/blog-page.html

Немає коментарів:

Дописати коментар