01 квітня, 2020

"Казка про самотність" Ганса Крістіана Андерсена

"Життя саме по собі є самою прекрасною казкою"


 Славетний казкар Ганс Крістіан Андерсен народився 2 квітня 1805 року в Данії, у маленькому місті Однесе, на острові Фюн. Андерсен відрізнявся високим зростом, був худорлявий та сутулий. Характер у казкаря теж був вельми кепський та полохливий: він боявся пограбувань, собак, втрати паспорта, боявся загинути у вогні та отруєння. Він жахався найменшої подряпини, а назви хвороб викликали у нього тремтіння. Йому снилося, що його поховають заживо, тому щовечора клав біля ліжка записку: "Я живий".


 Перші кілька років життя в столиці були дуже важкими для майбутнього письменника. Йому буквально доводилося виживати. Від природи Ганс Крістіан мав гарний сопрано  він зміг влаштуватися в хор Королівського театру та жив на невелику платню. Однак його голос скоро почав ламатися, і з хору довелося піти. 

 У 1829 році на світ з'явилася перша видана книга Ганса Крістіана Андерсена. Це була не казка, а фантастичне оповідання під назвою "Піша подорож від каналу Холмен до східного краю Амагер". І вона зробила його знаменитим в рідній Данії.



 Першими його творами були нариси про мандрівки, роман “Імпровізатор”. Але справжню славу письменник здобув своїми казками. Коли вийшли його перші казки "Кресало", "Принцеса на горошині", "Русалочка", про них заговорили скрізь. А коли він написав "Гидке каченя", багато знайомих та й незнайомих зрозуміли, що в цій казці відображено багато чого з його власного життя. Твори Андерсена, особливо його прекрасні казки, перекладались різними мовами, про нього заговорили і в Франції, і в Англії, і в Німеччині, а в Данії ще довгий час не визнавали уже відомого казкаря і продовжували його "повчати".



 Один з найбільших казкарів людства ображався навіть на те, що його називають "дитячим письменником". Він стверджував, що його твори адресовані всім та вважав себе солідним, "дорослим" письменником і драматургом.

 До слова, і казки Андерсена подобалися далеко не всім. Хтось вважав, що вони недостатньо повчальні для дітей, а часом і зовсім розповідають про перемогу зла над добром, на що письменник незмінно відповідав: "Добро перемагає в вічності". 



 Взагалі ж Ганс Крістіан був дуже побожною людиною. Мало хто знає, що в російському перекладі з казок були вирізані деталі, пов'язані з релігією, наприклад, у тій же "Сніговій королеві" Герда постійно молилася в скрутні хвилини.




 Дивовижно, але людина, яка все життя писала для дітей, ані сім’ї, ані дітей не мала. В щоденнику Андерсена зберігся один-єдиний запис, що стосувався романтичного боку його особистості: в 1840 році в Копенгагені він зустрів дівчину на ім’я Дженні Лінд і через три роки написав "Я кохаю!". Збереглося листування Ганса та Дженні, та носить воно виключно платонічний характер. Інших жінок в житті казкаря не було.


 В останні роки життя письменник багато часу проводив в маєтку родини Мельхіор під назвою "Спокій". Члени сім'ї доглядали за ним, оскільки після падіння з ліжка він багато хворів; коли він уже не міг писати свої щоденники, за нього під диктовку це робили діти господарів будинку. 12 липня 1875 року він востаннє приїхав в цей маєток і більше ніколи його не покидав. А 4 серпня  Ганс Крістіан  мирно помер у своєму ліжку в кімнаті з видом на протоку Ересунн.


Цьогоріч ми будемо відзначати 215 років з дня народження великого казкаря.

 З нагоди цієї події відділ абонементу пропонує ознайомитися з літературою, яка допоможе нашим користувачам краще зрозуміти судьбоносні перепитії цього самотнього та безперечно талановитого письменника, казкаря, філософа, а також поринути у казковий світ героїв його книг.



Андерсен Г. К. Казки / Г. К. Андерсен ; пер. Олександра Гординчук. – [Київ] : Книголав, 2019. – 96 с.

 Велике ілюстроване видання містить адаптації класичних казок видатного письменника, який подарував світовій літературі чимало оригінальних сюжетів і непересічних персонажів. Вони зацікавлять  сучасних дітей, адже сповнені добра та позитивного світосприйняття. До збірки, над перекладом якої працювала Олександра Гординчук, увійшли казки "Снігова королева", "Нове вбрання короля", "Дюймовочка", "Принцеса на горошині", "Русалонька", "Олов’яний солдатик", "Дикі лебеді" та інші. Про любов і відданість, дружбу та віру у добро, про справедливість та чесність. 





Андерсен Г.-Х. Сказки : [пер. с дат.] / Г. Х. Андерсен ; [ил.: Д. Махашвили, Ю. Панипартовой]. – М. : ОЛМА-ПРЕСС Образование, 2004. – 191 с. : ил. – (Моя первая библиотечка).

 Кращі казки Андерсена, серед яких "Свинопас", "Стійкий олов'яний солдатик", "Кресало" і багато інших.






 Андерсен Г. Х. Сказки и истории : сборник / Г.- Х. Андерсен ; сост. О. Е. Сергеева. – М. : Гендальф, 1992.


 До книги увійшли казки та історії данського письменника  Г.-К. Андерсена (1805-1875).











Грёнбек Б. Ханс Кристиан Андерсен : жизнь, творчество, личность / Бо Грёнбек ; [пер. с дат. М. С. Николаевой ; предисл., коммент. Д. Б. Александрова]. – М. : Прогресс, 1979. – 237 с. : ил., портр. 
 Книга про видатного данського письменника Ганса Крістіана Андерсена підготовлена видавництвом в зв'язку з ювілеєм  175-річчям від дня народження. Поєднуючи точність викладу та жвавість прозового твору, книга  детально знайомить читача з життям письменника, величезним колом його друзів і шанувальників, з його творчим процесом, реакцією критики на його романи, драматургію, повісті та казки, іншими словами  з усім тим, що становило його життя, що зробило його однією з видатних особистостей Європи.



Лэнгли Э. Ханс Кристиан Андерсен: Волшебный сказочник : пер. с англ. / Эндрю Легли ; ил. Т. Морриса. – М. : АсКОН, 1998. – 32 с. : ил.

 У даній книзі подано біографію Ганса Крістіана Андерсена.












Рязанов Э. А. Андерсен. Жизнь без любви : роман - в кино / Эльдар Рязанов. – М. : Эксмо, 2006. – 255 с. : ил.


 В основу книги покладено реальну біографію письменника Ганса Крістіана Андерсена. "Тут багато справжніх фактів. Я читав мемуари, щоденник казкаря, спогади сучасників" (Е. Рязанов). 









 Вивченням життя Андерсена займається безліч дослідників, і деякі з них приходять до висновку, що письменник не дуже любив дітей, подібно відомому російському письменникові Льву Толстому. Так, у своїй казці "Дівчинка, яка наступила на хліб" покаранням для малятка стали муки пекла. В цей час казка "Червоні черевики" розповідає про те, що в якості покарання дівчинка позбавляється ніг за допомогою справедливого топірця. Інші дослідники вважають, що подібні страшні історії Андерсен писав в моменти депресії. 


 

 Незадовго до того, як письменник покинув цей світ, він писав, що за свої казки він заплатив "велику, непомірну ціну". Заради творчості йому довелося відмовитися від особистого життя, піддатися веденню своєї фантазії, яка в певний момент повинна була поступитися місцем реальному житті. Йому вдалося домогтися всесвітнього визнання, стати справжнім королем казок, але при цьому він постійно страждав від гнітючої самотності.
 Однак  Андерсен залишив по собі великий спадок  свої дивовижні й незвичайні казки. Ці казки не тільки відомі дітям всіх народів, але вони живуть в душах і дорослих людей.

Немає коментарів:

Дописати коментар