31 березня, 2020

Міжнародний день птахів


 Міжнародний день птахів (International Birds Day) відзначається з  1 квітня 1906 року, після підписання та набуття чинності Міжнародною конвенції з охорони птахів. Це міжнародне екологічне свято. Його мета – збереження видового різноманіття та чисельності птахів.
  19 березня 1902 року була підписана Міжнародна конвенція з охорони птахів, корисних сільському господарству. Вона  стала першою міжнародною конвенцією в області захисту навколишнього середовища. 18 жовтня 1950 року  в Парижі було підписано Міжнародну конвенцію про охорону птахів, яка прийшла на зміну документу 1902 року. На відміну від попереднього документу, конвенція розглядала вже всі види птахів, а не тільки корисних для сільського господарства.
 Міжнародний день птахів є хорошим приводом, щоб привернути увагу громадськості до вивчення та збереження птахів, а також поширенню наукових знань про них. В якійсь мірі це є і неофіційним святом орнітологів.

 Птахи живуть на планеті понад 150 мільйонів років, немає на Землі такого куточка, де б їх не було. Природно при цьому, що їхній зовнішній вигляд є досить різноманітним та способи їх життя відрізняються.



 
 Неоціненну користь приносять птахи людині. Птахи знищують не лише шкідливих комах, а й багато шкідливих гризунів, які часто завдають значних збитків урожаю сільськогосподарських культур.

 Варто зазначити, що сови та більшість денних хижих птахів з’їдають величезну кількість мишей-полівок та інших гризунів,  які можуть завдавати істотну шкоду  полям. На жаль, чисельність багатьох видів сов знаходиться на критично низькому рівні.



 Повернення птахів святкується також і як прихід весни. За традицією минулих років, в очікуванні пернатих розвішуються шпаківні, синичники, гоголятники та інші "пташині будиночки". 


 Від поведінки людей часто залежить їхня доля. Особливо болісно впливає на пернатих господарська діяльність людини: розорювання земель, осушування боліт, застосування міндобрив і отрутохімікатів, вирубування лісів, викошування трав… Усе це для багатьох птахів – екологічні катастрофи.

Цікаві факти:


 Єдиний в світі птах, у якого взагалі немає крил, це Ківі. Він живе в Новій Зеландії. Температура тіла птахів на 7-8 градусів вище, ніж у людини, а серце птаха б’ється близько 400 разів на хвилину. Це під час відпочинку. І близько 1000 ударів в хвилину під час польоту! У польоті птахи здатні розвивати швидкість понад 320 км/год, наприклад це робить сокіл сапсан під час полювання. А ще вони дуже швидко бігають. 
 Знаменитий страус розгоняється до 60 км/год. Деякі види птахів  прекрасні плавці, а самим "розумним" птахом можна назвати звичайного горобця. На 100 грам маси його тіла приходиться 4, 37 грамів мозку. 


 Відділ абонементу пропонує ознайомитись з літературою про наших маленьких друзів, яка допоможе краще зрозуміти їх думки та поведінку, а також зберегти їхні популяції для покращення діяльності навколишніх екосистем.



Винокуров А. А. Редкие и исчезающие животные. Птицы / А. А. Винокуров ; под ред. В. Е. Соколова. – Москва : Высшая шк., 1992. – 446 с. : ил.


 У книзі розглянуто склад і розподіл птахів світу, причини зміни та збіднення фауни птахів в різних регіонах і чинники, що сприяють скороченню чисельності або зникнення окремих видів. Особливу увагу приділено опису птахів, включених до Червоної книги. Наведено список зниклих птахів. Обговорюються заходи, необхідні для охорони і відновлення рідкісних видів.






Воїнственський М. А. Птахи / М. А. Воїнственський. – Київ : Рад. школа, 1984. – 304 с. : іл. – (Бібліотечна серія)



 У книзі наведені основні відомості про птахів, що зустрічаються на території УРСР. Описано їх загальний вигляд, вікові зміни, спосіб життя, харчування, гніздування, розмноження, характерні особливості поведінки. Освітлено значення птахів у природі та житті людини. Відзначено птиці рідкісні, зникаючі, занесений до Червоної книги СРСР і УРСР. Даються поради з вивчення птахів у природі, їх охорони.







 Зачаровані Карпати: Заповідники та національні природні парки Закарпаття : фотокнига / під заг. наук. ред. Ф. Д. Гамора, В. І. Комендаря. – Ужгород : Карпати, 2005. – 320 с. : іл.

 У книзі подано інформацію про екосистему Карпат, особливості національних парків, а також розглядається тваринний світ.






Кузнецов А. В. Звери. Рыбы. Птицы : словарь-справочник / А. В. Кузнецов, Н. А. Кузнецов. – М. ; Новосибирск : Маркетинг ЮКЭА, 2001. – 440 с.




Цей словник-довідник  для мисливців, рибалок, студентів і школярів, а також для широкого кола читачів, які цікавляться рідною природою.








Кусто Ж.-И. Жизнь на краю земли : Патагония, Огненная Земля, архипелаг южночилийских островов / Ж.-И. Кусто, И. Паккале ; [пер. с фр. М.Г. Таракановой]. – Ленинград : Гидрометеоиздат, 1984. – 302 с. : ил.

 Книга всесвітньо відомого дослідника Світового океану Жака-Іва Кусто й молодого біолога Іва Паккале розповідає про чергову експедицію "Каліпсо", яка проходила біля берегів Патагонії та на островах архіпелагу Вогняна Земля. Основною метою експедиції було вивчення південних гладких китів, що припливають на сезон розмноження в затоки Сан-Хосе та Гольфо-Нуево. Автори повідомляють багато нових цікавих подробиць про характер, ігри та шлюбні церемонії цих морських велетнів. Крім того, автори розповідають про зустрічі з іншими тваринами цього куточка світу гуанако, нанду, броненосцями, різноманітними морськими птахами.




Марисова І. В. Птахи України. Польовий визначник / І. В. Марисова, В. С. Талпош. – Київ : Вища школа, 1984. – 184с.



 У визначнику подано основні діагностичні ознаки птахів, короткий систематичний опис 367 видів птахів УРСР (зовнішній вигляд, особливості поведінки, голос та ін.). Текст і кольорові зображення птахів, доповнюючи один одного, дозволяють визначити певний вид в польових умовах без добування птахів. Вміщено також покажчики назв птахів українською, російською та латинською мовами.


Природа рідного краю : для дітей середнього шкільного віку / [авт.-упоряд.: В. М. Скляренко, М. О. Панкова ; іл. Л. Д. Киркач-Осипова]. – Харків : Фоліо, 2007. – 319 с. : іл.


 Книга для юних читачів, які цікавляться природою нашої країни. На її сторінках ви знайдете різноманітну і цікаву інформацію про рослинний і тваринний світ України, про природні багатства кожної області нашої держави. Розділ, присвячений природоохоронній роботі в нашій країні, розповість про природні парки й зоопарки, про унікальні заповідники, про тварин і рослин, занесених до Червоної книги.


Смогоржевський Л. О. Пернаті друзі / Леонід Смогоржевський. – Київ : Рад. шк., 1977. – 156 с. : іл.


 У цій книжці розповідається про птахів, які живуть у наших лісах, степах та лугах, поблизу житла. Читач дізнається, як ці птахи пристосовані до умов середовища, яку приносять користь, які з них потребують особливої охорони. 






Тувім Ю. Пташине радіо : [поезія : для дошкільного та молодшого шкільного віку : для читання дорослими дітям] / Юліан Тувім ; пер. із пол. М. Кіяновської. - [Київ] : Грані-Т, [2010]. - 64 с. : іл. (Серія "Дитяча іронічна поезія").

 Вірші, які дібрала й переклала українською відома львівська поетка Маріанна Кіяновська, пам’ятає не одне покоління польських дітей. М’яка іронія, кумедні образи, добрий гумор, несподівані сюжети – це Юліан Тувім, один із найславетніших поєтів  Польщі, який добре знався на тому, що цікавить малят. Відтепер і юні українці, довіряючи хвацькому перекладу й оригінальним ілюстраціям, дізнаються про те, як можна мудро всміхатися витребенькам, капостям та витівкам панів, панночок і підпанків, а головне – як весело про все це оповідає "Пташине радіо".





Цеханская А. Ф. Мамы и малыши : [для чтения взрослыми детям] / Александра Цеханская, Дмитрий Стрелков. – Харьков : [Талант] : Юнисофт, 2013. – 90 с. : ил.


 Маленькі чомучки наполегливо спантеличують дорослих питаннями, які часто бавлять батьків, іноді приголомшують і заводять в тупик. Кому з дорослих прийде в голову запитати: " Чому слони великі, а миші - маленькі?  Чи чують мурахи? Чи може птах квакати?" 
 Ця книга розрахована на тих батьків, які піклуються про виховання дитини та розвитку її інтелекту.




 Список пернатих, що зникають, поповнюється із сумною статистикою, – з лиця Землі зникло понад 160 їх видів і підвидів. У Європі під загрозою зникнення понад 50% птахів. Нам необхідно зберегти і примножити крилатих друзів, щоб майбутнє покоління бачило їх красу не тільки на картинках книжок, а й у природних умовах рідного краю.

Немає коментарів:

Дописати коментар