02 березня, 2020

3 березня - Весвітній день дикої природи



 20 грудня 2013 року 68-а сесія Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй ухвалила проголосити 3 березня Всесвітнім днем дикої природи, з метою  підвищення свідомісті та розуміння необхідності її збереження. Цей день являє собою унікальну можливість познайомитися з красою і розмаїттям форм дикої природи.  
 3 березня 1973 була прийнята Конвенція, що регулює міжнародну торгівлю рідкісними видами флори і фауни. Під міжнародною охороною сьогодні знаходяться 5600 видів тварин і 30 тисяч видів рослин. Учасниками Конвенції є 180 держав, серед яких і Україна, яка приєдналась до Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення.
 Тож маємо пам’ятати, що дика природа — це невід’ємна частина нашої планети, яка має свою внутрішню цінність, свої інтереси, свою гідність, свою мету і право на існування. 


  Цікаві факти:

 Відомо, що кажани є єдиними ссавцями, які можуть літати. Кажани завжди повертають наліво коли вилітають з печери. Мурахоїди їдять більше 35000 мурах в день. Бджоли мають крихітні волоски на очах, щоб і ними збирати пилок. Метелики розрізняють смак своїми ногами. Дорослий панда може витратити до 12 годин на день для прийому їжі. Щоб виконувати свої дієтичні потреби, вони повинні їсти принаймні до 12,7 кг. бамбука. Всі білі ведмеді лівші, або, вірніше, ліволапі. Дитинчата жирафів можуть стояти вже протягом півгодини після народження. Щури сміються, коли їх лоскочуть і під час ігор. Дельфіни, коли сплять, роблять це однією половиною мозку і з одним закритим оком.













 Відділ абонементу пропонує в рамках цієї події ознайомитися з літературою, яка допоможе розібратися з проблемами збереження дикої природи, знайти інформацію про зникаючі види тварин та птахів, а також зрозуміти, як навколишнє середовище може вплинути на розвиток екосистем.

Брем А. Жизнь животных : млекопитающие, птицы, рептилии, земноводные, рыбы, насекомые : [современная версия : пер. с нем.] / Альфред Брем. - Москва : Эксмо, 2003. - 960 с. : ил., портр.
Альфред Брем  в цьому імені укладена особлива магія відомого з дитинства знавця тваринного світу, мандрівника і чудового оповідача. Його історії про звірів, птахів і комах завжди сповнені тонких спостережень і пофарбовані щирими  емоціями  вся ця фауна свариться, обурюється, сумує, обзаводиться сім'ями та обживає нові території. Статті про тварин, розташовані в звичайному алфавітному порядку, проілюстровані чудовими малюнками.  Ця книга  справжній подарунок для кожного, чиє серце хоча б іноді відгукується на поклик матері-природи.


 
Винокуров А. А. Редкие и исчезающие животные. Птицы: справ. пособие. – М.: Высш. Школа, 1991. – 446 с.
 У книзі розглянуто склад і розподіл птахів світу, причини зміни і збіднення фауни птахів в різних регіонах і чинники, що сприяють скороченню чисельності або зникнення окремих видів. Особливу увагу приділено опису птахів, включених до Червоної книги. Наведено список зниклих птахів. Обговорюються заходи, необхідні для охорони і відновлення рідкісних видів. Книга особливо корисна для студентів біологічних і географічних спеціальностей вищих навчальних закладів.



 Гржимек Б. Животные - жизнь моя : 50 лет: события и факты и исследования / пер. с нем. Е.А. Геевской. - М. : Мысль, 1993. - 398 с. : ил. 
Перед вами ще одна книга Бернгарда Гржимека. Багато оповідань і нариси вже відомі читачеві з раніше опублікованих книг письменника. Мета цієї книги  познайомити читача з діяльністю чудового вченого за п'ятдесят років. Дев'ятнадцять оповідань і нарисів взяті з книги "Tiere, mein Leben", інші  з різних книг Гржимека, перекладених російською мовою Е. А. Геєвською. 
  





Латиш І. К. Перлини України / І. К. Латиш, І. А. Падалка ; Національна академія наук України ; Інститут геохімії, мінералогії та рудоутворення. - Київ : АртЕк, 2003. -144 с.

 Тисячі мальовничих річок протікають землями України. Смерекові та букові ліси Українських Карпат розкинулися майже на мільйони гектарів. Посівна площа в Україні становить понад 32 мільйони гектарів. Як зберігати для майбутніх поколінь великі й малі річки, життєдайні озера й ліси, цілющі трави та квіти? Як врятувати від ерозії величезні масиви найродючішого чорнозему? Ці та багато інших проблем порушуються у книжці геологів – пристрасних натуралістів. 

 Екологічний атлас Києва / [кер. проекту О. А. Сидоренко ; ред.-уклад. В. Ф. Приходько] ; Київміськрада, Упр. охорони навколишнього природного середовища виконавчого органу Київради (Київської міської державної адміністрації). - 2-ге вид., доп. - Київ : [Агентство Інтермедіа], 2006. - 60 с. : карти, фотогр., схеми.

 В атласі представлено різнобічну інформацію про стан основних складових довкілля: атмосферного повітря, водних об’єктів, рослинний і тваринний світ тощо. Атлас містить також відомості про населення, господарство та природно-заповідний фонд столиці, історію створення київського водопроводу та ще багато цікавих і пізнавальних речей.



  

Радченко О. Г. Лісові санітари / О.  Г. Радченко, О. А. Суворов. - Київ : Урожай, 1988. - 126 с. : іл.

 У різноманітному й метушливому світі комах чи не найдивовижніші створіння  мурашки. Про їхнє життя, сповнене турбот і небезпек, особливості біології різних видів, рівень суспільної організації мурашиної сім'ї, про роль, яку ці працьовиті комахи відіграють в лісових біоценозах, цікаво й захоплююче розповідається в книзі.





 Тварини Червоної книги / [А.П. Федоренко та ін.]. - Київ : Урожай, 1990. - 208 с. : іл.


 У довідковому виданні розповідається про рідкісні види тварин, що підлягають під охорону державою. Описано спосіб їх життя, поширення, причини зменшення кількості, а також заходи, спрямовані на запобігання цьому явищу.




 Кірні Б. Подорож до дивовижного світу тварин : навколосвітня пошукова експедиція : [для читання дорослими дітям] / Брендан Кірні ; текст та дослідження Анни Клейбурн ; [пер. з англ. О. О. Лучанінова]. - [Харків] : Ранок, [2018]. - 64 с. : іл.
  Поринь у світ дивовижних тварин та дізнайся, хто полює на кенгуру, де мешкає лучний собачка та розкрий таємницю «чорних курців». Відстеж маршрут своєї подорожі на мапі всередині книжки: познайомся з різними середовищами існування та їхніми унікальними мешканцями. Насолоджуйся неперевершеними краєвидами різних куточків планети та неймовірними уміннями тварин маскуватися серед рослин, каміння, водоростей та навіть пустельних пісків. Яким буде наступний пункт твоєї експедиції?




 Турбота про збереження зникаючих видів та природнього середовища об’єднала безліч небайдужих людей, як простих громадян так і науковців. У Всесвітній день дикої природи вони організовують просвітницькі проекти, виставки, лекції та безліч інших активностей.   Усе це задля донесення головного меседжу свята — природа та її розмаїття в небезпеці через людську діяльність, і у наших силах це виправити.




Немає коментарів:

Дописати коментар