10 березня, 2020

Прем'єра книги "Тарас Шевченко та дворянські родини"



 9 березня  до 206-річчя з дня народження Тараса Шевченка відділ абонементу презентував нову книгу "Тарас Шевченко та дворянські родини".
 Тарас Шевченко для більшості видається постаттю добре дослідженою, і начебто сотні разів обговореними є сторінки його біографії та аспекти творчості. Проте усталений образ чи, точніше, множинність образів та уявлень про нього як поета і художника, національного генія ховають від читача і сучасника справжнього Шевченка. І його, звісно ж, варто шукати  серед друзів і знайомих, у його мріях і сподіваннях, в епосі XIX ст., соціальна дійсність якої витворила життєвий шлях і картину світу автора "Кобзаря". 

 Світ аристократів Лівобережної України поет відкрив для себе під час своїх подорожей в Україну в 1843-1847 роках і, за висловом дослідниці Лесі Генералюк: "піддався впливам культурної аури садиб Рєпніних, Родзянок, Ґалаґанів, Лук’янович, Тарновських, Лизогубів, Капністів, де Бальменів". 























  





 Взаємовпливи поета і представників дворянських родин Лівобережної України, а також хитросплетіння родинних зв’язків та інших аристократичних лояльностей (масонські ложі, товариство мочеморд) дають змогу незвично глянути на значну частину його малярської та поетичної спадщини, а також, що найголовніше,  на контекст творення образу України, що став ключовою подією у виникненні модерної національної спільноти.


















 Всі читачі, які завітали в цей день до відділу абонементу, згадували про Тараса Шевченка  та зацікавилися новою книгою, прем'єра якої відбувалася упродовж дня.
  











 


9  та 10 березня всі українці вшановують пам'ять великого Кобзаря, 
славетного поета та справжнього українця  Тараса Григоровича Шевченка.




Немає коментарів:

Дописати коментар