03 березня, 2020

Є.О. Патон – 150 років від дня народження

  4 березня 2020 року Україна відзначає 150-ту річницю від дня народження особи, чиє ім’я золотими літерами вписане в історію вітчизняної науки, і, зокрема для Києва, набуло символічного значення. 
 Євген Оскарович Патон – людина, з якою для наших співвітчизників асоціюються дві галузі технічних наук: мостобудування та електрозварювання. Для кожного киянина він є перш за все автором невмирущого проєкту першого суцільнозварного мосту через Дніпро, а також містка, що поєднує сучасні Хрещатий і Маріїнський парки – так званого «Чортового». Також йому н алежав проєкт мосту Євгенії Бош, що постав на місці розбитого під час Громадянської війни 1918-1920 років Ланцюгового мосту і, на жаль, не пережив Другу світову війну.
  Велич і масштаб генія Патона можна уявити, навіть лише ознайомившись з бодай короткою його біографією. Автор сотень наукових праць, 35 проєктів мостів, розробок зварювальних технологій, зокрема, спрямованих на оборонні цілі, Євген Патон є одним із символів української науки і техніки.

 До 150-річчя з дня народження  Євгена Оскаровича Патона інформаційно-бібліографічний відділ ЦРБ ім. М. О. Некрасова підготував бібліографічний нарис "Видатний вчений і талановитий інженер"















Бібліографічний нарис складається з наступних розділів:

- Піонер електричного зварювання металу та мостобудування
- Інститут електрозварювання ім. Є.  О. Патона НАН України
- Рекомендована література
- Матеріали із Інтернет ресурсів


  Рекомендуємо вашій увазі книгу українського письменника, лауреата Державної премії УРСР ім. Т. Г. Шевченка Ігора Малишевського "Рассказы о Патоне". Це художній твір про життя та діяльність видатного вченого, громадського діяча, академіка Євгена Патона. Написана вона на основі спогадів ветеранів-патонівців, його учнів, а також маловідомих архівних матеріалів.









    Та книгу Ольги Тагліної  "Евгений и Борис Патоны".
 Це автобіографічна розповідь про Євгена та Бориса Патонів.









Інститут Електрозварювання ім. Є. О. Патона НАН України 
знаходиться в Голосіївському районі міста Києва.

Немає коментарів:

Дописати коментар