04 березня, 2020

До 205-річчя Михайла Вербицького


  4 березня 1815 року народився Михайло Вербицький — священник, громадський діяч, композитор, автор музики до українського національного гімну “Ще не вмерла Україна”. Серед видатних діячів України постать Михайла Вербицького займає особливе місце.
Творча спадщина Михайла Вербицького — одне з найцінніших надбань української культури. Він належить до яскравих представників національної композиторської школи, що сприяли в XIX столітті активному духовному злету українського суспільства. Високий художній рівень творів Вербицького, майстерність композиторського письма дають право називати його першим західноукраїнським композитором-професіоналом.

 До 205-річчя з дня народження українського композитора у читальній залі відбулася презентація документального фільму "Українські Державники — Михайло Вербицький", на яку були запрошені учні та викладачі КРВПУБ. Учасники заходу переглянули фільм, який розповідає про життя та творчий шлях видатного діяча української культури першої половини XIX століття.













 Після перегляду фільму Галина Миколаївна ознайомила присутніх з книгою "Михайло Вербицький. Вибрані твори". Це мультимедійний проєкт до 200-річчя від дня народження українського композитора. 
 У пропонованому виданні вперше в історії музичного мистецтва України друкуються віднайдені симфонічні твори видатного митця.













  

 Потім вона наголосила, що сьогодні Україна відзначає дні народження ще двох видатних особистостей – Євгена Патона (150 років) та Володимира Івасюка (71 рік)Ці люди залишили глибокий і значимий слід в історії держави. Це ті, ким можуть пишатися не лише сучасники, але й нащадки, через сотні років. Це ті, без яких важко уявити розвиток науки та культури. Це великі та знамениті люди, гідні діти своєї Батьківщини.
На заході було 25 осіб

Немає коментарів:

Дописати коментар