04 вересня, 2020

"Великий мрійник": до 100-річчя від дня народження Рея Бредбері


Великий мрійник

до 100-річчя від дня народження
Рея Бредбері (1920-2012 рр.) -
американського письменника-фантаста




Бібліографічна візитівка серпня

 «Через фінансові труднощі та неможливість купляти книжки я вирішив, що сам почну їх писати». 
Рей Бредбері

22 серпня минає сто років від дня народження Рея Дугласа Бредбері. 
Рей Бредбері — американський письменник, який писав у жанрі наукова-фантастика. Народився у містечку Вокіґан, що знаходиться у штаті Іллінойс. У Рея було два брати близнюки, але один з них помер у віці двох років, а згодом у сім'ї Бредбері з'явилася донька, яка також померла. Ці дві смерті не залишили байдужим автора й емоційний слід від них можна знайти у багатьох його творах.
Під час Великої депресії сімейство Бредбері перебирається жити у Лос-Анджелес. Там майбутній письменник закінчив середню школу після чого три роки продавав газети на вулицях Лос-Анджелеса. Через важку фінансову ситуацію у сім’ї до коледжу він не вступає, але у своїх інтерв’ю він говорить: «Що замість коледжу я закінчив бібліотеку».
Перші спроби написання у Бредбері з’явилися у дванадцятирічному віці, як говорить автор «Через фінансові труднощі та неможливість купляти книжки я вирішив, що сам почну їх писати». У своїх ранніх роботах Рей Бредбері намагався бути схожим на Едгара По, але згодом змінив орієнтири у творчості.
Усе своє подальше життя майбутній письменник жив і працював у Лос-Анджелесі, де згодом і помер 5 червня 2002 року.
Починаючи з 1937 року оповідання Бредбері починають активно друкуватися у дешевих журналах. У 1942 році він вирішує повністю перейти на заробіток із грошей, які отримує від продажу своїх історій. І ставить для себе такий мінімум, як 52 оповідання в рік. У 1946 році він одружується з Маргарет Маклюр і їхній шлюб припиняє існування лише у 2003 році після смерті Маргарет. Грошей від продажу оповідань та тих, що заробляла Маргарет ледве вистачало на життя, але Бредбері невтомно продовжував писати. І вже згодом найкращі його оповідання потрапили до збірки «Темний карнавал», але ця збірка не користувалася особливою популярністю у читачів.
Але наступна — «Марсіанські хроніки» була першим успішним комерційним літературним проектом Бредбері, яка принесла окрім чималенького гонорару також славу. А всесвітнє визнання автор отримує у 1953 році після публікації роману «451° за Фаренгейтом» в якій розповідається про тоталітарне суспільство, де будь-яку книгу потрібно було спалювати. Попри популярність автор продовжує кожного дня проводити по кілька годин за друкарською машинкою і згодом виходить у світ роман — «Кульбабове вино», який у значній мірі є автобіографічним. І розповідає про дитинство автора. «Навчальна книга - Богдан» видала українською мовою усі ці та багато інших книг Рея Бредбері. За мотивами оповідань і романів фантаста було знято більше ніж 60 фільмів.
За своє життя Бредбері написав 11 романів був автором 21 п’єси і 28 сценаріїв для фільмів. Найбільше він написав коротких історій таких у нього понад 400.
Твори Бредбері — найчастіше це короткі історії, які не несуть жодного розважального характеру, у своїх роботах він акцентує увагу на багатьох глобальних проблемах, які стосуються людства в цілому так і окремої людини його твори змушують і допомагають думати після їх прочитання читач багато речей переосмислює. У своїх історіях він часто пише про боротьбу добра зі злом. Рей Бредбері виступав за духовні цінності й у своїх роботах часто описує машинерію, як зло. Хоча і Бредбері вважають одним з основоположників жанру фантастика, його твори часта тяжіють до різних жанрів. У останні роки свого життя він писав виключно драму. За свої роботи Рей Бредбері неодноразово був нагороджений багатьма преміями. Також у нього є зірка на алеї слави у Голлівуді. Рей Бредбері працював усе своє життя, а остання його стаття була опублікована у журналі «New Yorker» за тиждень до смерті автора.
Щоранку Бредбері починав з роботи над рукописом чергового оповідання чи повісті. Він вірив в те, що ще один новий твір продовжить йому життя.
За матеріалами інтернет-видань

«Мене виростили бібліотеки. Я не вірю у коледжі та університети. Я вірю у бібліотеки, бо більшість студентів не мають достатньо грошей [на освіту]. Коли я завершив школу, тривала Депресія й грошей не було. Я не міг відвідувати коледж, а тому проводив у бібліотеці три дні щотижня впродовж 10 років». – писав Рей Бредбері.

Немає коментарів:

Дописати коментар