03 вересня, 2020

"У пам'яті немає давнини ": до 75-річчя від дня закінчення Другої світової війни



Внесок українського народу в перемогу над нацизмом у Другій світовій війні
 Мільйони українців зі зброєю в руках боролися з нацизмом упродовж усієї війни. Україна дала Червоній Армії: 7 командуючих фронтами та арміями, 200 генералів, понад 6 млн солдатів, сержантів і офіцерів. Уродженці України становили значну частку вищого командного складу Збройних Сил СРСР. Близько 120 тисяч воїнів-українців зустріло нацистів у вересні 1939 року в складі польської армії. У наступні роки також понад 130 тис. українців воювали в інших арміях Антигітлерівської коаліції (США, Канади, Франції, Польщі, Чехословаччини). Сотні тисяч українців боролись із нацизмом у русі Опору. 
 Перемога над нацизмом без України  була б неможливою. За підрахунками істориків, близько 7 мільйонів українців воювали у лавах Червоної армії, 2072  заслужили звання Героя Радянського Союзу. Український льотчик Іван Кожедуб, який збив 64 німецьких літаки, став тричі Героєм. Серед 589 нагороджених однією з найвищих відзнак того часу  медаллю «Золота Зірка» за битву за Берлін, 100 були українцями. Чотири оперативні стратегічні об’єднання були названі "українськими фронтами".
 Друга світова війна для України розпочалася 1 вересня 1939 року із вторгнення військ нацистської Німеччини до Польщі: 110-120 тис. українців у лавах Війська Польського розпочали світову боротьбу проти нацизму, 8 тис. з них загинуло протягом місяця війни. Також 1 вересня Люфтваффе бомбардувало Львів та інші західноукраїнські міста, що тоді перебували у складі Польщі. Між 12 та 22 вересня Львів пережив подвійну облогу: із заходу – нацистськими військами, зі сходу – радянськими. СРСР вступив в Другу світову війну 17 вересня 1939 року на боці нацистської Німеччини. Цього дня Червона армія перейшла тодішній радянсько-польський кордон  на допомогу німецькій  та окупувала Західну Україну та Західну Білорусь. Протягом двох років Москва була союзницею Берліна, що у 1940 році ледь не призвело до війни Великої Британії та Франції проти СРСР.
 Нацистсько-комуністичний союз було зруйновано 22 червня 1941 року із німецьким вторгненням в СРСР. Протягом року з початку німецько-радянської війни Україна була окупована військами Третього Райху. Вигнання нацистів розпочалося восени 1943 року та завершилося наприкінці 1944 року. Український напрям був головним на Східному фронті: тут діяло від 50-75% всіх дивізій Вермахту та половина всіх радянських сил. Нацистський окупаційний режим в Україні був одним з найжорстокіших у Європі. Безпосередньо своїми руками або із залученням “добровільних помічників” з числа місцевого населення нацисти знищили 1,5 млн український євреїв та 20 тис. ромів. Але якщо злочини проти людяності Третього Райху більш досліджені, то засудження злочинів комуністичного режиму ще триває. 
 
ХРОНОЛОГІЯ ПОДІЙ:

15 березня 1939 р. – проголошення незалежної Карпатської України. За декілька днів була окупована угорською армією.
23 серпня 1939 – підписання пакту Молотова-Ріббентропа. СРСР та Німеччина поділили сфери впливу в Європі.
1 вересня 1939 р. – Німеччина напала на Польщу. Тисячі українців воювали в польській армії проти нацистів.
17 вересня 1939 р. – СРСР напав на Польщу. Вторгнення завершилося приєднанням Галичини та Волині до СРСР.
22 червня 1941 р. – Німеччина напала на Радянський союз.
22 липня 1942 р. – гітлерівці захоплюють всю територію України.
Листопад 1944 р. – вигнання нацистів з території України.
8 травня 1945 р. – капітуляція нацистської Німеччини.
2 вересня 1945 р. – капітуляція Японії. Завершення Другої світової війни.

 Після перемоги над нацистською Німеччиною 8 травня 1945 року СРСР приєднався до війни проти Японії. Беззастережна капітуляція Японії 2 вересня 1945 року означала завершення Другої світової війни, але окремі військові конфлікти, породжені нею, точилися ще декілька років. Організований спротив радянській владі в Західній Україні тривав до 1954 року, а окремі сутички – до 1960 року.

ЦІНА ПЕРЕМОГИ 
 Внесок України у перемогу ліг на плечі нашого народу тягарем неймовірно важких втрат. 
У Другій світовій війні українці понесли людські втрати більше, ніж Велика Британія, Канада, США та Франція разом узяті. Загальні людські втрати України від війни, включно із убитими, померлими, жертвами концтаборів, депортованими, евакуйованими, тими, хто відійшов разом із німцями, оцінюються у 8-10 мільйонів життів.  Під час бойових дій та в полоні загинуло 3-4 млн військових, підпільників і цивільних, 4-5 млн цивільних загинуло через окупаційний терор та голод в тилу. До 5 млн жителів були евакуйовані або примусово вивезені до Росії та Німеччини, частина з яких не повернулася. 
Жертви голокосту:
29-30 вересня 1941 року  33,771 євреїв були розстріляні у Бабиному Яру;
до 1,5 млн євреїв загинули загалом в окупованій Україні;
більше 2 млн вивезені на примусові роботи до Третього Райху;
Жертви радянських репресій після вигнання нацистів:
близько 500 тис. репресовано на Західній Україні;
у травні-червні 1944 року – депортовано 230 тис. кримських татар, болгар, вірмен і греків.

 Друга світова війна – свідчення прояву патріотизму, великих чеснот воїнів-українців, що боролися проти нацизму. За важких умов панування тоталітарної системи, ціною незчисленних утрат вони змогли захистити свій дім і свою Батьківщину. Жива пам’ять про такі події є застереженням для будь-якої країни, наочним аргументом на користь збереження незалежності, громадянського миру, єдності та злагоди у суспільстві. А також – запобіжним фактором від можливості повторення подібного сценарію.

 З нагоди 75-ї річниці закінчення Другої світової війни у читальній залі 
ЦРБ ім. М. О. Некрасова було розгорнуто  виставку-пам'ять "У пам'яті немає давнини "




Немає коментарів:

Дописати коментар