08 вересня, 2020

Крим, який ми любимо


У читальній залі ЦРБ ім. М. О. Некрасова було розгорнуто постійно діючу 
книжково-ілюстративну виставку "Крим, який ми любимо"



Логвиненко Зоя Антонівна  представила творчість Сабріє Сеутової 
та розповіла про важке життя кримськотатарської письменниці



САБРІЄ СЕУТОВА: ТРАГЕДІЯ ЖИТТЯ ТА НЕЗЛАМНІСТЬ ДУХУ

 Сабріє Сеутова (1953-1998) — активна учасниця боротьби за права кримськотатарського народу, письменниця, журналістка та громадська активістка. Сабріє Сеутова народилася 20 жовтня 1953 року в Казахстані. Її дитинство минуло в селищі Амангельди, що в Джамбульській області; саме туди батьки Сабріє — Сервер-ага та Юлдуз-ханум — були депортовані з Маяк-Салинського (зараз Ленінського) району Криму.
 Життя цієї хороброї жінки, повне випробувань, обірвалося занадто рано — у 44 роки. Здавалося, все ще попереду для талановитої журналістки та діяльної активістки, але важка хвороба, не дозволила їй отримати насолоду від життя.  Доля Сабріє була трагічною, не склалося і її особисте життя. Вона віддала багато сил та здоров’я національній ідеї.
 У грудні 1987 року на мітингу в Москві Сеутову затримали. Вона була жорстоко побита і в тяжкому стані її відправили літаком у Ташкентську лікарню. Після цього випадку стан Сеутової здоров'я різко погіршився, але це не зупинило її боротьби. Сабріє знову на всіх акціях протесту, виступає з лекціями, багато пише. Коли вона на початку 90-х років повернулася в Крим, у неї діагностували рак мозку. Страшна хвороба стала наслідком удару, отриманого під час  мітингу.  Сабріє Сеутова пішла з життя у лютому 1998 року. Пам'ятник на могилі Сабріє Сеутовой був встановлений на народні кошти.

 На завершення хотілося б сказати кілька слів про її твори. Перше, що впадає в око, це чистота та образність рідної кримськотатарської мови. Твори Сабріє Сеутової читаються легко та з насолодою. Також слід відзначити, що її твори несуть душевне тепло та щирі почуття. Читаючи її оповідання та повісті, ми не знайдемо в них карколомних сюжетів, банальних шаблонів та соцреалізму. Натомість, в них зображені звичайні люди та їхні справжні почуття. Саме глибока людяність та своєрідна меланхолійна замріяність і є характерними рисами творів Сабріє Сеутової.



 У 2013 році знову було відроджено випуск журналу "Крим". Перший номер журналу вийшов у далекому 1948 році. За 14 років видання кожен з 32 його номерів став справжньою подією для кримчан. Тому відроджений літературно-художній журнал наслідував багаті традиції свого попередника, об'єднував не тільки представників творчої інтелігенції, а й дуже широке коло читачів. Він видавався трьома мовами: російською, українською та кримськотатарською. На жаль, вийшло тільки п'ять номерів журналу за 2013-2014 роки.
 Зміст цих номерів викликає інтерес і досі. Читачі можуть ознайомитись з історичним романом кримськотатарського письменника Нузєта Умерова "Бейбарс  султан Єгипту", прозою та поезією кримських письменників, які представляють різні національності Криму. Перший номер за 2014 рік, він же і останній, цілком присвячений життю та творчості Великого Кобзаря. Твори Тараса Шевченка представлені також трьома мовами.
 Дякуємо нашим партнерам за подаровані примірники.





Немає коментарів:

Дописати коментар